Tom Boonen start zaterdag in Tour

Print
Tom Boonen start zaterdag in Tour

Tom Boonen start zaterdag in Tour

De beslissing is eindelijk gevallen. Tom Boonen mag, ondanks zijn positieve cocaïneplas, zaterdag toch starten in de Tour de France. Dat heeft het Arbitragehof van het Franse Olympisch Comité vrijdagmiddag beslist.

"Oei, nu valt mijn vakantie met Lore in het water", lachte de kersverse Belgische kampioen zelf toen hij het goede nieuws vernam. "Het enige wat ik nu moet doen, is in mijn hoofd de knop omdraaien en alles richten op de Tour", aldus een enigzins verraste Boonen.

"Tom was heel opgelucht. Het was enorm stresserend voor hem en helemaal beseffen doet hij het nog niet. We zijn door het oog van de naald gekropen", liet Boonens manager Paul De Geyter weten.

Koppigheid

"Iedereen heeft voor zijn beurt gesproken. We hebben niet opgegeven en hebben dit te danken aan onze koppigheid en aan de hulp van de UCI. Daar zagen ze ook in dat het te ver ging", zei Patrick Lefevere.

"Sportief gezien zijn dit geen ideale omstandigheden. Cavendish zal Boonen in de sprint wel meer dan ons lief is 'op zijn tomaat' geven. Maar het is nu aan Tom om met de pedalen te antwoorden na alles wat we voor hem gedaan hebben. Ik wil ook Allan Davis bedanken voor zijn professionalisme."

Lees reactie Boonen: "Drie weken afzien, maar ga met volle overtuiging"

Grote kampioen

Ook organisator ASO, die Boonen net als vorig jaar wilde weren uit de Tour, heeft al gereageerd. "De directie van de Tour de France twijfelt er niet aan dat de grote kampioen die Tom Boonen is, deze nieuwe kans zal aangrijpen om zich als een voorbeeld te gedragen tijdens de wedstrijd", luidt het in een communiqué.

Vijf uur

Donderdagmiddag kwam de zaak-Boonen voor het Arbitragehof voor de Sport van het Frans Olympisch Comité (CAS) in Parijs. De advocaten van Boonen pleitten donderdagavond gedurende vijf uur. De uitspraak van de Arbitragerechter viel vrijdag iets voor half één en is definitief.

Allan Davis

Quick-Step stelde donderdag al de ploeg voor in Monaco. Er stonden negen renners op het podium: geen Tom Boonen, maar in zijn plaats de Australiër Allan Davis. Nu de rechter beslist heeft dat Boonen (groene trui in 2007) toch mag starten, neemt hij de plaats van Davis weer over.

Onbevoegd

Het CAS gold als de laatste hoop voor de renner van Quick-Step. Aan de beslissing van het Arbitragehof is heel wat voorafgegaan.

Op 18 juni kreeg Boonen van Tour-organisator ASO te horen dat hij niet welkom was omwille van een nieuw positief cocaïneplasje, buiten competitie. De aanwezigheid van Boonen zou het imago van de Tour ernstig schaden.

Boonens advocaat en zijn team Quick-Step trokken echter naar de rechtbank in kortgeding, maar de rechter in Nanterre verklaarde zich onbevoegd. Daarna volgde dan het Arbitragehof. Eerst werd die uitspraak donderdag al verwacht, maar Boonen moest uiteindelijk nog een dag langer geduld hebben voor het goede nieuws