Deze Belgen rijden de Ronde van Frankrijk

Print

Deze Belgen rijden de Ronde van Frankrijk

Zaterdag start de 96e editie van de Ronde van Frankrijk met een tijdrit over 15,2 kilometer in de straten van Monaco. Op het startpodium zullen tien of elf Belgen te zien zijn. Zij staan voor de loodzware opdracht een Belgische ritzege mee te pikken.

Het laatste Belgische succes in de Tour ligt nog erg vers in het geheugen. Gert Steegmans won de laatste rit, met aankomst op de Champs-Élysées. De Limburger kwam toen nog uit voor Quick-Step. Het was de enige Belgische ritwinst dat jaar.

Dit jaar is Steegmans er niet bij. Hij ligt overhoop met zijn nieuwe werkgever, Katjoesja, over een toevoeging aan zijn contract.

Deze Belgen verdedigen wel de nationale eer en dat hopelijk drie weken lang.

Stijn Vandenbergh

Deze 25-jarige Oost-Vlaming is misschien wel de onbekendste in de lijst. Vandenbergh komt uit voor het Russische Katjoesja en staat bekend als een echt werkpaard. Filippo Pozzato en Danilo Napolitano zullen veel hebben aan deze boomlange landgenoot. In 2007 won hij een rit en het eindklassement van de Ronde van Ierland.

Frederik Willems

Voor Frederik Willems uit Sint-Jan-in-Eremo is het al zijn derde Tour. De Liquigas-renner was al eens dicht bij een ritzege in de mooiste rittenkoers van allemaal. Zijn meest memorabele moment in de Ronde van Frankrijk is echter zijn botsing met een labrador. Dit jaar won hij de Driedaagse van De Panne-Koksijde.

Stijn Devolder

Gewezen Belgisch kampioen Stijn Devolder trok vorig jaar met grote verwachtingen naar zijn eerste Ronde van Frankrijk. Hij zou een knappe plek in het klassement bemachtigen, maar het eindresultaat viel tegen voor de tweevoudige winnaar van de Ronde van Vlaanderen. Volderke moest zelfs opgeven. Dit jaar dan toch top 20?

Sébastien Rosseler

Deze sympathieke Waal reed in 2007 zijn eerste Tour. Rosseler, doorgaans erg gevoelig voor blessures, moet vooral hebben van goede prestaties tegen de klok. Zo won hij dit jaar al de afsluitende tijdrit in de Ronde van België. Maar is hij wel opgewassen tegen kanonnen zoals Alberto Contador en Cadel Evans?

Jurgen Van de Walle

Deze Quick-Stepper eindigde voor jaar als 78e in zijn eerste Tour. Van de Walle faalt wel eens in het afmaken van zijn kansen, maar in Halle-Ingooigem was het dit jaar wel prijs. Hij beschikt over een uitstekende vorm.

Tom Boonen

De gewezen wereldkampioen weet nog altijd niet of hij mag starten in de Tour of niet. Zijn aanwezigheid zou het imago van de wedstrijd schaden. Niet echt respectvol voor een kampioen die al eens de Groene Trui bemachtigde en zes etappes wist te winnen.

Staf Scheirlinckx

Staf Scheirlinckx liet al erg knappe dingen zien in de Giro. Toen reed hij wel nog voor het Franse Cofidis. Dit jaar bleef het nog wat stil rond deze coureur uit Zottegem. Cadel Evans (Silence) rekent alvast op zijn diensten.

Greg Van Avermaet

In zijn eerste grote ronde, de Vuelta van 2008, won Van Avemaet één rit en het puntenklassement. Zal hij ook de Fransen kunnen verbazen?

Jurgen Van Den Broeck

Deze 26-jarige renner van Silence-Lotto verbaasde vriend en vijand door vorig jaar als zesde te eindigen in de Ronde van Italië. Hij klom in bepaalde ritten met de besten mee naar boven. Nu is het aan hem om te bevestigen in zijn eerste Tour.

Johan Vansummeren

De boomlange Limburger presteerde erg sterk in de voorjaarsklassiekers. Hij was op bepaalde momenten zelfs beter dan zijn kopmannen. Vansummeren zal net als voorgaande jaren weer vooraan sleurend aan het peloton te zien zijn.

Maxime Monfort

Deze Luikenaar was twee keer dicht bij ritwinst in de Ronde van Zwitserland. Dat hij nu zijn plaatsje krijgt in de Tour-selectie van het oh-zo machtige Columbia, wil veel zeggen. Hij heeft het talent om een goed klassement te rijden.