Dit worden de smaakmakers in de Tour

Print

Dit worden de smaakmakers in de Tour

Komende zaterdag start in de straten van Monaco de 96e editie van de Ronde van Frankrijk. Wielerliefhebbers hopen op een Tour met veel spektakel en zonder schandalen. Dit zijn volgens ons de renners die de mooiste rittenkoers van allemaal moeten kleuren.

De Spanjaard Igor Anton staat bekend als een uitstekend klimmer. De renner van Euskaltel is geen veelwinnaar, maar zijn overwinningen mogen er wel zijn. Zo won hij een etappe in de Ronde van Zwitserland en eentje in de Ronde van Romandië. In het eindklassement zal de Bask wel geen hoge ogen gooien, want de 26-jarige is allesbehalve een goede tijdrijder. In 2007 werd hij 8e in de Tour.

Lance Armstrong won de Ronde van Frankrijk al zeven keer. Zijn comeback zorgde eerst voor heel wat commotie in het Astana-kamp, maar de Amerikaan lijkt zich te moeten schikken als luitenant van Alberto Contador. King Lance reed eerder al de Giro. Zijn vormpeil blijft groeien. Kan hij toch een ritje meepikken?

De Zwitser Fabian Cancellara (Saxo Bank) presteerde verbluffend sterk in de voorbije Ronde van Zwitserland. Tijdrijder Spartacus ging zelfs mee in de bergen en won zo uiteindelijk het eindklassement. Is hij de eerste gele man?

Mark Cavendish wordt de te kloppen man in de massasprints. De renner van Columbia won vorig jaar al vier etappes. Winst in deze Tour lijkt ook een certitude. De vraag is echter of hij in de overgangsritten ook wat punten kan sprokkelen voor die felbegeerde Groene Trui.

Cadel Evans finishte de voorbije twee jaren vlak achter de winnaar. In de Dauphiné beet de Australiër van Silence zijn tanden stuk op de Spanjaard Alejandro Valverde (Caisse d' Epargne), maar liet hij wel zijn vorm zien. Dit jaar dan toch prijs? De vraag is of zijn team sterk genoeg is om hem bij te staan.

De Duitser Bert Grabsch is wereldkampioen in het tijdrijden. Op een middellange afstand lijkt hij onklopbaar. Hij heeft alvast de 18e etappe aangevinkt, een tijdrit van 40 kilometer met start en aankomst in Annecy.

De jonge Tsjech Roman Kreuziger (Liquigas) wordt al enige tijd naar voren geschoven als potentiële Tour-winnaar. De 23-jarige Liquigas-renner won eerder al de Ronde van Romandië en de Ronde van Zwitserland. 2009 lijkt misschien nog wat te vroeg.

De Rus Denis Menchov (Rabobank) won eerder dit seizoen de Ronde van Italië. De tweevoudige winnaar van de Vuelta kon wel nog maar twee keer in de top tien van de Tour eindigen. Heeft hij nog voldoende kruit over om ook nog een tweede grote ronde te winnen dit jaar?

Ook Franco Pellizotti reed een erg knappe Ronde van Italië. De Dolfijn stond als derde op het eindpodium. Wat zijn zijn kansen in de Tour? Ritwinst lijkt eerder te kunnen dan een goed klassement.

De Spanjaard Luis Leon Sanchez (Caisse d' Epargne) was vorig seizoen een van de grote smaakmakers in de Tour. Zo won hij onder andere de zevende etappe. Dit jaar won hij al Parijs-Nice. Sanchez is ook sterk tegen de klok.

Carlos Sastre (Cervélo) reed al met de beste mee in de Giro. Kan hij zijn titel succesvol verdedigen? In het tijdrijden lijkt hij de mindere van een Contador of een Evans.

Andy Schleck lijkt wel voor zijn jaar van de doorbraak te staan. Ook deze Luxemburger (Saxo Bank) wordt een kandidaat-winnaar genoemd, maar 2009 lijkt ook voor hem nog wat te vroeg. De witte trui zou van hem moeten kunnen worden.

Greg Van Avermaet (Silence-Lotto) start voor het eerst in de Ronde van Frankrijk. In zijn eerste grote ronde, de Vuelta van 2008, presteerde hij erg sterk. Hij sleepte de puntentrui in de wacht en won zelfs een etappe.

De Amerikaan Christian Vande Velde (Garmin) lag de voorbije maanden in de lappenmand. Eerder bewees hij echter dat hij ook een sterk klassement kan rijden. Misschien kan de man met Belgische roots wel voor een verrassing zorgen en op het podium eindigen.

Thomas Voeckler, de Fransman van Bouygues Télécom, is van de grote lievelingen van het Franse publiek. Dat heeft hij volledig te danken aan zijn aanvalslust die hij ook dit jaar ten tonele wil brengen.