NMBS wil Noord-Limburg weer op spoorkaart zetten

De NMBS heeft een spoorplan voor Noord- Limburg. Blikvangers zijn om het half uur rechtstreekse treinen naar Brussel en Antwerpen en de heropening van lijn 18 Hasselt-Weert.

wverhaert

Het plan is vorige week voorgesteld aan de burgemeesters van Noord-Limburg en vertrekt van de wetenschap dat de Kempen met zijn 700.000 inwoners erg karig bedeeld is met treinverbindingen.

Op vrij korte termijn kan dat al verbeterd door de lijn Herentals- Mol-Hamont te elektrificeren en er een dubbel spoor aan te leggen. Vanaf dan kunnen er afwisselend om het half uur reizigerstreinen van Hamont naar Brussel en naar Antwerpen.

De NMBS is ook vragende partij om de legendarische lijn 18 Hasselt-Weert te heropenen. Vanuit Weert zijn er snelle verbindingen naar Eindhoven, Amsterdam en Utrecht. Voor heel Limburg zou dit de snelste verbinding met Nederland worden.

De NMBS heeft zijn plannen al voorgelegd aan zusterbedrijf Infrabel dat instaat voor de infrastructuurwerken. Infrabel moet nu op haar beurt toestemming krijgen van de federale regering. In het najaar wordt een beslissing verwacht.

Guy THUWIS

Aangeboden door onze partners

Immo

Jobs in de regio