Alkense boer organiseert afscheidsfeestje voor zijn geiten

Afscheidsfeestjes voor geiten worden door de band genomen niet zo vaak georganiseerd. Behalve vanavond dan, wanneer 38 geitjes én 9 bokjes feestelijk uitgezwaaid worden bij het Alkense geitencoöperatief ‘De Levende Aarde’. Binnenkort verhuizen de jonge dieren definitief naar boeren in Libanon, Benin en Senegal.

Jan-Roel Driessen

“Kom, kom, kom”, zo lokt Remy Schiffeleers zijn geiten richting fototoestel. Al moet het gezegd: hun nieuwsgierigheid wordt ook wel geprikkeld door de smakelijke gras-klavermengeling die de Alkense landbouwer hen riekgewijs voorschotelt.

Remy Schiffeleers is overigens een man van principes: “De dieren op onze boerderij krijgen geen graan. We geven ze enkel voedsel dat niet in aanmerking komt voor mensen. Meer dan 1 miljard mensen op deze aardbol hebben honger. Dat heeft alles te maken met de manier waarop geboerd wordt.”

Papieren

Ten laatste over twee weken – “als de papieren in orde zijn” – worden 20 jonge geiten naar Afrika overgevlogen: zeven geitjes en drie bokjes krijgen een nieuwe toekomst in Senegal. Evenveel dieren gaan naar een landbouwgezin in Benin. “Nog eens 24 geitjes en 3 bokjes gaan met de boot naar het zuiden van Libanon”, vertelt Remy.

“De dieren gaan naar boeren met wie we al jaren samenwerken”, benadrukt Schiffeleers. “Het heeft geen enkele zin om goede dieren naar ginds te sturen als er geen fatsoenlijk voedsel is of goede stallen voorhanden zijn. Dan zijn ze volgend jaar dood. Niet vergeten dat dit project niet alleen veel geld kost maar ook veel tijd vergt. Ja, voor de Afrikanen zijn die dieren echte goudklompjes, uiteraard. Maar hier betaal je er ook wel 200 euro voor. Da’s ook al mooi.”

Respect

Toch is het niet enkel een kwestie van centen. “Kennis is belangrijker. Het is niet omdat een fotograaf een duur toestel in handen heeft, dat hij goede foto’s kan maken. Daarom ook is begeleiding heel belangrijk. Regelmatig komen Afrikaanse boeren hier in Alken stage lopen. Maar anderzijds leren wij op onze beurt zeker ook van hen. Uitwisseling en respect, daar draait het allemaal om. De stagiairs die hier momenteel zijn laat ik bijvoorbeeld alleen werken. Kijk, dat is mijn manier van respect tonen.”

Jan-Roel DRIESSEN

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio