thumbnail: null
thumbnail: null

"Iraanse Neda wilde sterven voor democratie"

Neda, de 27-jarige Iraanse studente, die uitgegroeid is tot het symbool van het Iraanse protest tegen de verkiezingsuitslag, wilde sterven voor de democratie. Nadat ze vast was geraakt in het verkeer, stierf ze inderdaad door een schot in haar borst.

ikerremans

Neda Agha-Soltan was zaterdag samen met haar muziekleraar -en niet haar vader zoals eerder werd aangenomen- onderweg toen ze vast kwam te zitten in het verkeer, niet ver vanwaar de Iraanse protestbetogingen zich afspeelden.

Basij-militie

Ze stapte uit de auto omdat ze het te warm had en werd neergeschoten, volgens haar verloofde door scherpschutters van de regeringsgezinde Basij-militie. De Iraanse autoriteiten beweren dat niet de ordediensten, maar "terroristische elementen" zaterdag geschoten hebben op de jonge vrouw.

De gruwelijke beelden van haar dood verspreidden zich via internet.

Haar verloofde Caspian Makan waarschuwde Neda nog dat het zaterdag veel te gevaarlijk was om buiten te komen. "Als fotojournalist ken ik de gevaren. Ik deed alles om haar te stoppen, maar ze wilde maar één ding: democratie voor haar volk."

"Helaas, is ze zo aan haar einde gekomen: een kogel door haar hart en long. Ze stierf in de armen van haar muziekleraar. Ik kan haar nog altijd voelen, ik spreek nog met haar", aldus Makan.

Meer over Iran