Brutaal vermoorde 'Neda' wordt symbool van Iraans protest

Print
Brutaal vermoorde 'Neda' wordt symbool van Iraans protest

Brutaal vermoorde 'Neda' wordt symbool van Iraans protest

"RIP Neda, de wereld weent terwijl we jouw laatste adem zien, je dood is niet voor niets geweest. Wij blijven aan jou denken." Dat staat te lezen op Twitter. De jonge vrouw die werd doodgeschoten tijdens één van de betogingen in Iran, lijkt uit te groeten tot hét symbool van het protest tegen de officiële verkiezingsresultaten.

Net als bij andere foto's en beelden die sporadisch opduiken uit Iran, zijn de omstandigheden van haar dood niet duidelijk. De studente was zaterdag waarschijnlijk met haar vader aan het betogen. Op beelden lijkt het om een relatief vreedzame demonstratie te gaan.

Steun

Een andere video toont vervolgens hoe Neda op straat in elkaar zakt met een schotwond in haar borst. Het bloed stroomt uit haar mond en neus en omstaanders proberen haar te redden terwijl een man, vermoedelijk haar vader, jammert om haar dood. Waarschijnlijk werd Neda doodgeschoten vanuit een gebouw in de omgeving.

De beelden van Neda's dood zijn te bekijken via website van CNN, maar zijn niet bestemd voor gevoelige kijkers.

De gruwelijke beelden gaan ondertussen de wereld rond en verschenen ook al op YouTube. Op Twitter regent het steunbetuigingen en ook op Facebook zijn al verschillende pagina's geopend ter ere van Neda.

Symbool

De vrouw lijkt nu het symbool te worden van de onlusten die al meer dan een week aan de gang zijn in Iran. Aanhangers van verliezend presidentskandidaat Mir Hossein Mousavi protesteren tegen de officiële verkiezingsuitslag die president Mahmoud Ahmadinejad als winnaar aanduidde.

Ayatollah Ali Khamenei, de Opperste Leider van Iran, had iedereen opgeroepen om niet meer te gaan betogen. Hij verbood ook vrouwen om nog op straat te komen. Toch wordt uit verschillende beelden duidelijk dat vrouwen net het voortouw nemen in de demonstraties. De dood van Neda is volgens CNN-reporter Octavia Nasr een zeer verontrustend teken.