Koffie helpt tegen ontbossing

De bloeiende landbouw in het zuiden van Oeganda lijkt een oplossing te bieden voor de ontbossing die het milieu in andere delen van het land aftakelt. Een bedrijf dat briketten maakt van koffiepulp en ander oogstafval, kan de vraag niet bijbenen. De nieuwe brandstof is handiger en veel minder vervuilend dan houtskool of brandhout.

wverhaert

Kampala Jellitone Suppliers, een bedrijf dat onder meer koffie verwerkt, experimenteerde met de briketten om een alternatief te vinden voor het dure LPG dat het bedrijf vroeger gebruikte om koffiebonen te roosteren. De milieuvriendelijke brandstof bleek zo handig dat het bedrijf een gat in de markt zag.

Gat in de markt

Nu verkoopt KJS 130 ton briketten per maand, samen met speciale fornuizen die de briketten efficiënter en met minder rook verbranden. Voorlopig zijn het scholen, universiteiten en ziekenhuizen in Oeganda die de nieuwe brandstof gebruiken, samen met vijf fabrieken.

Intussen kan ook al een handvol individuele klanten de briketten uitproberen. Waarschijnlijk zullen die even enthousiast reageren als de professionele koks in de instellingen die er nu al mee werken. Met de briketten kan je veel sneller een goed vuur maken, en er komt ook veel minder rook vrij.

Dubbele winst

Voor het milieu betekenen de briketten dubbele winst. De brandstof vervangt het brandhout of de houtskool die veel Oegandezen gebruiken om te koken of zich te verwarmen, en vermindert daardoor de rampzalige ontbossing in het land.

Tegelijk vaart het klimaat er wel bij. Elke ton briketten spaart ongeveer 14 ton CO2 uit in vergelijking met houtskool, en 1,6 ton CO2 in vergelijking met brandhout. Naast koffiepulp gaan er vooral zaagmeel, pindadoppen en oogstafval van rijst in de briketten van KJS. Het grootste deel van dat afval wordt nu nog gewoon verbrand in Oeganda, zonder dat de energie die daarbij vrijkomt, gebruikt wordt.

Bron: PD (IPS)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer