Gegijzelde Belgische zakenman start media-offensief

De 37-jarige Belgische zakenman Philippe Bogaert zit al acht maanden vast in Qatar. Via een blog en de netwerksite Twitter zoekt hij steun voor zijn zaak. De man kent succes: zijn situatie is wereldnieuws.

knuyens

In april 2008 begon het avontuur van Philippe Bogaert in Qatar. De tv-producer uit Bevekom kreeg er de kans om directeur te worden bij het Belgische bedrijf Dialogic. Op dat moment had Bogaert echter geen weet van de financiële moeilijkheden waarin de firma verkeerde.

Bedrijf in moeilijkheden

Belgische bedrijven met activiteiten in de Golfstaten moeten een lokale sponsor hebben die regelmatig zijn handtekening kan leveren op belangrijke documenten. Deze sponsoren controleren ook mee de lokale activiteiten van het bedrijf.

Toen bleek dat klanten van Dialogic Qatar hun facturen niet meer betaalden, trachtten aandeelhouders het bedrijf te liquideren. De situatie noopte Bogaert tot ontslag. Dat vormde geen probleem voor het Belgische moederbedrijf, maar wel voor de lokale sponsor Faroukh Azad.

Pasmunt

Azad, die nauwe banden heeft met de emir van Qatar, spande zelfs een rechtszaak aan tegen de zakenman. Daardoor kunnen zowel de regering in Qatar als zijn werkgever Dialogic Philippe Bogaert geen uitreisvisum verlenen.

Tot overmaat van ramp werd de rechtszaak onlangs uitgesteld tot 1 november omdat de advocaat van Dialogic niet kwam opdagen bij de zitting. Dat maakt de situatie van Bogaert uitzichtloos. Op zijn blog vermoedt Philippe Bogaert dat hij als pasmunt dient in het conflict tussen het bedrijf en Azad.

Internationale aandacht

Die blog met de toepasselijke titel 'Hostage in Qatar' zou weleens Bogaert's redding kunnen worden. Na de nationale pers zijn nu ook onder andere de Britse krant The Independent en The Financial Times Philippe's blog op het spoor gekomen.

Ondertussen hebben 37.000 mensen de blog bezocht en haalde Bogaert bijna alle Belgische media. Vanavond is de man te zien via de webcam in 'Villa Vantilt' op Eén. Philippe Bogaert, die een vrouw en twee kinderen heeft, woont in bij de Belgische ambassadeur in Qatar.

U kan de zaak van Philippe Bogaert volgen via 'Hostage in Qatar' of via deze Facebookgroep. Mensen met een account op Twitter vinden Bogaert onder de naam 'hostageinqatar'.

Meer over Qatar