Özdemir eerste verkozene met hoofddoek in Belgisch parlement

Voor het eerst in de geschiedenis krijgt België een vrouw met een hoofddoek in het parlement. Mahinur Özdemir werd voor cdH verkozen in Brussel.

kscherpenberg

De Belgische met Turkse roots wil duidelijk niet al te veel aandacht voor haar hoofddoek. "Denk je nu echt dat er in Brussel ook maar iemand wakker ligt van mijn hoofddoek?", klinkt het. "Van tewerkstelling en betaalbare woningen, ja, maar toch niet van die foulard?"

Wereldpers

"Dat heeft toch geen enkele invloed op mijn kijk op de problemen in dit land en hoe ik die wil helpen oplossen? Ik wil me inzetten voor alle Belgen en alle Brusselaars in het bijzonder. Met en zonder hoofddoek. Ik ben een geboren en getogen Brusselse. Ik ben een migrant van de derde generatie. Ik kom uit een hardwerkend gezin in Schaarbeek. Mijn ouders zijn ontzettend trots op mijn verkiezing."

De 26-jarige Özdemir heeft de voorbije dagen de wereldpers gehaald. Journalisten uit Turkije, Groot-Brittannië en Australië lieten maar al te graag wat inkt vloeien over de eerste Belgische parlementariër met hoofddoek.

Toch leek niet iedereen binnen haar partij tevreden over haar verschijning. Eerst prijkte ze op de partijfolder met hoofddoek. De afbeelding van Özdemir was echte uitvergroot en daarom liet iemand de 'foulard' weg-photoshoppen.

Meer over Brussel

Aangeboden door onze partners