Eerherstel voor SuperJo

Print
Eerherstel voor SuperJo

Eerherstel voor SuperJo

Jo Vandeurzen werd gisterenavond als een held binnengehaald in z’n thuisbasis Genk. Nadat hij z’n vrouw in de armen gevallen was, beklom hij het podium in zaal Fleéketeer en dankte met tranen in de ogen iedereen die mee campagne had gevoerd. “We hebben dan ook veel meegemaakt.”

Als een uitgeregend kartonnen bekertje. Zo zag Jo Vandeurzen er zondagmiddag uit toen hij tijdens een fikse regenbui live mocht tussenkomen in het vtmnieuws.

Stevaertiaanse score

“Maar die bijnaam is hij ondertussen zeker kwijt”, zegt een glimlachende militant enkele uren later in Genk. “SuperJo lijkt me een betere omschrijving, Zijn score zou wel eens Stevaertiaans kunnen zijn.”

De aanhang die al naar het Limburgse hoofdkwartier is afgezakt, knikt instemmend. Al hadden de meesten wel niet verwacht dat de partij het zo goed zou doen.

“Ik dacht dat B-H-V ons toch parten zou spelen”, moet Emanuel Liefsoens bekennen. “In de federale regering hebben we moeilijke tijden beleefd en ik was bang dat de Vlaamse kiezer ons dat zou aanwrijven.”

Eerherstel

Echt juichen durven ze nog niet om 18 uur. Totdat ze Kris Peeters op televisie z’n overwinningsspeech horen aanheffen. Op het moment dat hij Jo en Veerle bedankt, wordt er heftig geapplaudiseerd.

“Jo heeft dit dan ook dubbel en dik verdiend”, vindt Stepanie Martens, die tot aan z’n ontslag als minister van Justitie voor de lijsttrekker werkte.

"Fortisverhaal pure horror"

“Het Fortisverhaal was pure horror. Ik vond dat toen vreselijk oneerlijk. Gelukkig blijkt nu dat de Vlaamse kiezer voor rede vatbaar is. De mensen hebben duidelijk begrepen dat hij niet koste wat kost wilde vasthouden aan de macht. Hij heeft vandaag eerherstel gekregen!”

Het feest barst pas goed los als Raf Truyers het selfmade-podium (vier omgekeerde bakken bier) beklimt. Een hit van Natalia schalt door de boxen.

Een uur lang gratis drinken

“Mensen, op dit verhoogje moeten straks al onze kandidaten staan. Ik raad dus aan om goed door te drinken, zodat we nog wat lege bakken kunnen omkeren. Vandaar ook dat we nu een uur lang gratis drank schenken!”

Ogen Waterig

Om half tien in het dan eindelijk zover. Op de tonen van We are the champions wordt de kopman binnengehaald door z’n fans. Hij bestijgt het podium en bedankt iedereen die de laatste weken mee de hort is opgegaan om stemmen te ronselen.

Z’n ogen worden waterig. Of dat tranen zijn, wil een journaliste weten. Vandeurzen knikt en zegt stilletjes. “We hebben dan ook veel meegemaakt.”

Kirsten BERTRAND