Steve Stevaert neemt ontslag als gouverneur van Limburg

Steve Stevaert neemt ontslag als gouverneur van Limburg. De voormalige sp.a-voorzitter plant geen terugkeer naar de politiek. Hij ambieert een functie in de financiële of sociale sector.

ssimons

Steve Stevaert gaf aan onze politiek hoofdredacteur Eric Donckier wat meer uitleg over zijn ontslag. Volgens Donckier heeft Steve Stevaert ontslag genomen om persoonlijke redenen. "Hij kan niet zeggen wat hij denkt. Hij gaat wellicht een functie bij een internationale organisatie opnemen."

Luister wat Stevaert hem vertelde:

De 55-jarige Stevaert was jarenlang politicus bij de sp.a. In 1995 werd hij de eerste socialistische burgemeester van Hasselt. De politicus maakte twee jaar later het openbaar vervoer gratis in de stad. Die beslissing leverde hem de bijnaam 'Steve stunt' op.

De sp.a'er zat jarenlang in het Vlaams Parlement. In 1998 werd hij viceminister-president van de Vlaamse regering. Hij werd Vlaams minister van Openbare Werken, Vervoer en Ruimtelijke Ordening. Hij maakte furore door een aantal villa's te laten afbreken omdat de eigenaars zware bouwovertredingen hadden begaan. In 2003 werd Stevaert voorzitter van de sp.a. Hij wilde de partij vertrouwelijker en moderner maken.

Twee jaar later werd Stevaert gouverneur van Limburg. De voormalige politicus was een fervent aanhanger van een samenwerking tussen Nederlands Limburg en Belgisch Limburg. Hij noemde de regio vaak "West en Oost Limburg" en heeft verschillende projecten voor de regio georganiseerd.

Stevaert wil niet veel kwijt over zijn ontslag, maar zei wel dat hij niet terugkeert naar de politiek.

"Geen invloed op verkiezingen"

Sp.a-voorzitser Caroline Gennez reageerde op de radio: "Stevaert neemt nu ontslag, na het sluiten van de stembureaus, zodat het geen invloed heeft op de campagne en de verkiezingen. Wat mij betreft, kan Stevaert in de sp.a weer naar voren komen, maar hij ambieert geen politiek mandaat."

Collega-politici reageren heel verbaasd op Stevaerts ontslag. "Het is een donderslag bij heldere hemel", zegt partijgenoot Fatma Akbas. "Maar van Steve kun je zulke stunts verwachten." Ook Open vld'er Marino Keulen is verrast. "Mijn secretaresse heeft me net een mail doorgestuurd van hem waarin hij zijn ontslag aankondigt, maar meer weet ik niet", zegt hij.

"Ik wist al langer dat hij niet echt gelukkig meer was met zijn gourverneurschap, maar het is een verrassing dat hij dat vandaag bekendmaakt", zegt Limburgs partijgenoot Peter Vanvelthoven. "Ik vind het in ieder geval spijtig. Hij heeft een nieuwe uitdaging gevonden dus ik denk niet dat we hem nog zullen terugzien in de politiek."

Verwacht wordt dat de sp.a ook Stevaerts opvolger zal mogen leveren.

Wat vindt u van Stevaerts ontslag? Reageer hieronder!

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer