Tongeren heeft eerste eigen bier

In het Tongerse stadhuis is dinsdagavond voor veel dorstige kelen Amburon voorgesteld. Dat is het eerste echte Tongerse bier, bedacht en gebrouwen door twee Tongenaren. “Al hebben we bij gebrek aan een brouwerij in Tongeren de installatie van brouwerij Ter Dolen in Helchteren gehuurd”, zegt beroepsbrouwer Bart Durlet.

Sneu voor die ene Oude Belg op zijn sokkel: het eerste Tongerse bier zal niet naar hem genoemd zijn. “Omdat het Ambiorix-bier al bestaat. Dat wordt al door brouwerij Slaghmuylder in Ninove gemaakt”, zegt Bart Durlet (25). Met kompaan Davy Daniëls (31) droomt hij al lang van een eigen Tongers bier. “Tot we beslisten het gewoon te doen. De combinatie is ideaal. Davy heeft een drankencentrale in Overrepen. Hij zorgt voor de verdeling. Zelf volg ik bij Alken-Maes het hele brouwproces mee op.”

Daarmee doet Durlet zijn werkgever geen concurrentie aan: “Amburon is ambachtelijk bier. De installatie in Helchteren werkt met brouwsels van 20 hectoliter. In Alken is het kleinste brouwsel 450 hectoliter. Dat zijn twee andere werelden.”

JBx/DiRo

strong>Kroning

Amburon is Durlets eerste commercieel uitgebrachte bier. “Al heb ik thuis in de kelder vanaf mijn zestiende heel wat probeersels gebrouwen. Dat was pas ambachtelijk, zo nog met potten en pannen. Ik vergelijk Amburon niet graag met andere bieren. Het is echt een eigen recept. Maar mensen die het al geproefd hebben, vergelijken het onder meer met La Chouffe. Een van de beste Belgische bieren. Amburon smaakt bitter en fruitig. Onder meer dankzij het drooghoppen. Dat is ook hop toevoegen bij het lageren. Stiekem hopen we dat heel Tongeren tijdens de Kroning Amburon zal leren kennen en drinken.”

Intussen zijn Durlet en Daniëls aan hun derde brouwsel toe: “Het eerste, op vaten, is volledig uitverkocht aan een tiental cafés. Van het tweede en derde brouwsel komen er vanaf eind juni ook 75 cl-flessen. Onder meer te koop in het toeristisch informatiebureau in Tongeren. Zodat mensen het ook mee naar huis kunnen nemen.”

JBx/DiRo

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio