thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

De Winne en co. in ISS

Om 14.36 uur werd de Sojoez-capsule met Frank De Winne en zijn medekosmonauten probleemloos vastgekoppeld aan het ISS. Nadat de druk in beide ruimtetuigen genivelleerd werd, hebben de ruimtereizigers elkaar begroet.

jrosquin

Na de lancering woensdag volgde vandaag een nieuw, spannend moment voor Frank De Winne en zijn bemanning: hun capsule werd vastgekoppeld aan het ISS. Dat was live te volgen op internet.

”Wat vers fruit”, dat overhandigde Frank De Winne aan de drie kosmonauten die zich al aan boord van het ISS bevinden. Die moeten het al maanden zonder vers eten doen, en zullen dus smullen van een lekker vers appeltje. De Winne heeft ook poppetjes mee van Kuifje en Bobby.

De Sojoez- capsule met Frank De Winne en twee andere kosmonauten aan boord werd in de namiddag succesvol gekoppeld. Die operatie was LIVE te volgen op de website van de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA.

Tijdens de operatie moest De Winne niets doen: alles gebeurde volledig automatisch. Enkel bij afwijkingen moet de bemanning van het ISS de besturing overnemen. De drie kosmonauten in de Sojoez volgden het hele gebeuren op een computerscherm.

Kleine tafel

Er vond daarna een feestelijke begroeting plaats, in het Engels. Zonder alcohol evenwel, want dat is verboden. Een feestmaal organiseren - zoals de traditie het wil - is ook een probleem. “Er is geen tafel voor zes aan boord”, klaagde kosmonaut Roman Romanenko enkele weken geleden.

Op 6 augustus wordt De Winne commandant van het ISS. Aan boord van het ISS wordt immers gesproken over ’expedities’. Tijdens ‘Expeditie 20’ dient De Winne als flight engineer. In die rol zal hij onder meer een zeventien meter lange robotarm besturen die de Kibo-module aan het ruimtestation zal bevestigen. In die Japanse module is ruimte voor wetenschappelijke experimenten.

In augustus begint ’Expeditie 21’, met De Winne aan het hoofd. Hij zal de eerste Europese commandant zijn. In die functie moet hij taken verdelen en ervoor zorgen dat de bemanningsleden vlot samenwerken.

Sport aan boord

Het menselijk lichaam lijdt erg onder de omstandigheden in de ruimte: door de gewichtloze toestand worden spieren amper getraind, door het gebrek aan belasting verzwakken de beenderen en vindt er botontkalking plaats.

Om dat te vermijden, zijn er fitnesstoestellen voorzien waarop de bemanningsleden kunnen roeien en fietsen. Vastgegespt, zodat spieren en beenderen wel kracht moeten leveren. Daarnaast houden de bemanningsleden zich vooral bezig met het uitvoeren van experimenten.

Jan MARTYNOWSKI

Meer over Frank De Winne

Aangeboden door onze partners