Tegen het jaar 2100 eilandjes voor onze kust?

In 2100 liggen er voor de Belgische kust een handvol kleine eilanden. Tenminste, als het van Vlaamse en Nederlandse bagger- en planningsbedrijven afhangt. Zij stelden hun plannen voor in het project ‘Vlaamse Baaien 2100’.

ssimons

De eilanden worden boven bestaande zandbanken aangelegd en passen in een plan om de Belgische kust in 100 jaar grondig te hertekenen. En dat is snel nodig, zeggen de bedrijven achter het project.

Stormen

“We willen vooral de veiligheid van de Vlaamse kust verhogen”, zegt Bernard Malherbe van baggerbedrijf Jan De Nul. “Door de kuststrook te verbreden en de eilanden aan te leggen, zijn we beter beschermd tegen grote stormen.”

Nu zijn de dijken en steden bestand tegen een grote storm die maar eenmaal in 100 jaar voorkomt. Na de aanpassingen zal de kustlijn veel grotere stormen kunnen weerstaan, die maar eenmaal in 1.000 jaar voorkomen.

Trekpleisters

De eilandjes zullen dienst doen als natuurreservaat, maar ook als toeristische trekpleister met hotels en winkels. “De kust is bijna volledig bebouwd. We hebben dus weinig andere mogelijkheden dan uit te wijken naar zee”, zegt Malherbe.

Mariene biologen benadrukken dat er meer studies nodig zijn om de impact op vissen en andere zeedieren te onderzoeken.

DiMe