China verwelkomt aardbevingtoeristen

China stelt gebieden die vorig jaar door de zware aardbeving getroffen zijn, open voor toeristen. Dat meldden de staatsmedia deze week. De toeristische diensten zien brood in dit aardbevingtoerisme.

wverhaert

De bergachtige zone waar de aardbeving hele dorpen van de kaart veegde en scholen, huizen en fabrieken vernielde, trekt verbijsterende hoeveelheden Chinese toeristen. Tijdens de vakantie rond het Chinese nieuwjaar alleen al er kwamen er 7 miljoen, zegt de toeristische dienst van de provincie Sichuan.

Er worden nu trips georganiseerd door het gebied. De deelnemers bezoeken de officiële herdenkingsparken, de begraafplaatsen waar de as van de doden is begraven en platformen vanwaar men panoramische uitzichten krijgt over de verwoestingen.

Toeristische trekpleister

Het dorp Donghekou, waar slechts 300 van de 1400 inwoners de aardbeving overleefden, is een van de toeristische trekpleisters van de provincie geworden. Meer dan 260.000 mensen bezochten er het herdenkingspark dat in november openging.

“Er is een enorme toeristische markt voor die ruïnes”, zegt de toeristische dienst van Sichuan. “We kunnen de toeristen er niet weghouden en we hopen ook dat toeristen uitkijken en de gevoelens van de overlevenden niet kwetsen.”

Geen nieuws over lijden

De aardbeving doodde op 12 mei vorig jaar 90.000 mensen in Sichuan, de zwaarste aardbeving in dertig jaar in China. De regering stond toe dat over de ramp werd bericht. Daardoor ontstond grote interesse bij de Chinese bevolking, dat geen officieel nieuws over publiek lijden en verwoesting gewoon is.

De Chinese regering geeft geen toestemming voor andere monumenten en plechtigheden die de ramp herdenken. Zelfs aan de duizenden ingestorte scholen mogen ouders geen ceremonies organiseren voor hun omgekomen kinderen. De schrik voor sociale onrust is groot. Ouders zeggen dat corruptie en slecht bestuur aan de basis liggen van de instorting van de scholen.

Bron: RP (IPS) - Archieffoto Sichuan

Meer over China