General Motors vraagt concordaat aan

De Amerikaanse autobouwer General Motors gaat op 1 juni het concordaat aanvragen. Dat zegt het financieel agentschap Bloomberg. Tegelijk komt er een plan op tafel, waarbij de belangrijkste activiteiten worden verkocht aan een nieuwe maatschappij. Die kan dan de bedrijvigheden voortzetten.

jvangeyte

In de nieuwe maatschappij zal de Amerikaanse overheid het voor het zeggen hebben. Hij krijgt namelijk 72,5% van de aandelen en de stemrechten. Daarnaast krijgen ook de werknemers er - via hun vakbond UAW - een participatie in. Zij zouden 17,5% van de aandelen verwerven in ruil voor een inlevering. De overige 10% zou gaan naar de bezitters van obligaties die tezamen 27 miljard dollar hebben geleend aan General Motors.

Om de obligatiehouders te overtuigen om in dit plan in te stappen, krijgen zij een verbeterd aanbod. Aanvankelijk zouden ze in ruil voor het laten vallen van hun vorderingen 10% van de aandelen in het nieuwe General Motors ontvangen. Maar dit plan werd afgewezen wegens te karig. Daarom worden hen nu ook warrants aangeboden. Die geven het recht om nog eens 15% van de aandelen van het bedrijf te kopen tegen goedkope voorwaarden.

JVG