Kleine, goedkope auto’s halen vijf sterren in Touring crashtest - Video

Dat autoconstructeurs, ondanks de crisis in de sector, volop bezig zijn met investeringen in veilige wagens, blijkt uit de resultaten van nieuwe crashtests van Touring. Ook kleine en goedkope auto’s halen uitmuntende scores. Het argument dat moderne veiligheidssnufjes auto’s veel duurder maken gaat bijgevolg niet langer op, aldus Touring.

ssimons

De crashtests werden uitgevoerd door Euro NCAP op basis van de nieuwe strengere normen. Euro NCAP wordt in ons land vertegenwoordigd door Touring. Volgende vijf supermini’s werden getest: Honda Jazz, Hyundai i20, Kia Soul, Peugeot 3008 en Suzuki Alto (foto). Daarnaast werd ook de grotere Audi Q5 geëvalueerd.

Vijf van de zes modellen haalden vijf sterren. Enkel de Suzuki Alto deed het met drie sterren minder goed. De wagens worden getest op vlak van bescherming voor inzittende volwassenen en kinderen, bescherming aan externe zwakke weggebruikers, het whiplash effect en elektronische veiligheidssystemen. De Suzuki schoot tekort voor bescherming van inzittenden en voor de veiligheidssystemen.

In tegenstelling tot de grotere en duurdere Audi Q5 hebben kleine, goedkope auto’s zoals de Kia Soul en de Peugeot 3008 een standaard elektronische stabiliteitscontrole (ESC).

Bekijk beelden van de crashtest van de Suzuki Alto:

Strengere criteria

Twee modellen scoren uitstekend voor de bescherming aan voetgangers en fietsers: de Honda Jazz en de Hyundai i20. Ook dat is nieuw, want veel beter dan de vorige tests, zegt Touring.

De Kia Soul haalt, samen met de Audi Q5, de beste resultaten op vlak van whiplash effect. Dit toont opnieuw aan dat ook een kleine en goedkope wagen heel veilig kan zijn, aldus Touring. “We hanteren sedert 2009 strengere criteria. Tijdens de komende jaren zullen deze nog scherper worden, zodat nieuwe automodellen steeds veiliger worden. De reden voor de daling van het aantal fatale ongevallen is immers gedeeltelijk te zoeken in het feit dat inzittenden van een voertuig steeds beter beschermd worden”.

Globale scores:

* Audi Q5: 5 sterren * Honda Jazz: 5 sterren * Hyundai i20: 5 sterren * KIA Soul: 5 sterren * Peugeot 3008: 5 sterren * Suzuki Alto: 3 sterren

Meer over Touring