"We kunnen Opel niet missen"

"De overheid mag Opel Antwerpen niet loslaten. De fabriek is te belangrijk voor ons land. De impact van een sluiting zou te groot zijn." Dat zegt Agoria, de sectorfederatie van de technologische industrie.

Agoria waarschuwt voor een onderschatting van de impact bij een eventuele sluiting van Opel Antwerpen.

jvangeyte

"Direct en indirect zorgt dit bedrijf voor minimum 5.000 jobs, onder meer voor heel wat laaggeschoolden en jobs bij kmo’s. Wie dit niet veel vindt, moet ook zeggen hoe ze in deze crisis hetzelfde aantal jobs willen creëren.”

Maar het belang blijft niet beperkt tot Opel. Het verdwijnen van de Antwerpse fabriek kan de hele sector pijn doen. Nochtans weegt die economisch erg zwaar. "De voertuigindustrie exporteert voor zowat 85% zijn omzet en zorgt hiermee voor 10,7% van de globale uitvoer van ons land. Een hoge export is welvaart importeren en dus cruciaal", aldus nog Agoria.

Geen banaal product

Gedelegeerd bestuurder Wilson De Pril van Agoria: "De hele automobielsector is goed voor om en bij de 85.000 jobs in ons land. Het gaat hier zowel om hooggeschoolde als laaggeschoolde jobs. Een auto is niet zo maar een banaal product met een stuur en 4 wielen. Het is eerder een rijdende computer vol technologie. Een groeiende economie heeft veel technologie en innovatie nodig en creëert werk voor zowel hoog- als laaggeschoolde mensen."

JVG