Sarkozy wil rugzakken van leerlingen kunnen doorzoeken

De Franse regering dient een wetsvoorstel in dat het voor scholen mogelijk maakt om de rugzakken van hun leerlingen te controleren op wapens. Dat maakte de Franse president Sarkozy donderdag bekend.

knuyens

Daarmee speelt Frankrijk in op het toenemende geweld op scholen. De voorbije maanden drongen jongeren op verschillende plaatsen scholen binnen om er studenten en leerkrachten aan te vallen. Er komen ook speciale politie-eenheden die een school kunnen binnengaan bij geweld.

Beschermd gebied

"We gaan van elke school een beschermd gebied maken", zei Nicolas Sarkozy tijdens een speech in het Elysée, zijn ambtswoning.

Door schoolpersoneel geen politionele bevoegdheden toe te kennen, wordt het volgens hem makkelijker om een externe politie-eenheid een school te laten betreden. Als onbevoegden een schoolterrein betreden, is dat een misdrijf. Door het nieuwe voorstel zou dat een misdaad worden, wat veel erger is.

Uitgebreide hervorming

De voorstellen maken deel uit van een uitgebreide hervorming van de Franse instellingen in de strijd tegen criminaliteit.

Naast het geweld op scholen, zijn ook de wapen- en drugstrafiek een aandachtspunt.

Meer over Frankrijk