"Mensenrechten worden genegeerd door economische crisis"

Door de economische crisis is er wereldwijd minder aandacht voor de mensenrechten. Dat maakt Amnesty International (AI) bekend in zijn jaarrapport.

jlenaerts

Volgens de organisatie zijn er op verschillende plaatsen nog grote mistoestanden, maar worden deze genegeerd. "De wereldleiders spannen zich in om de wereldeconomie nieuw leven in te blazen, maar ze negeren de dodelijke conflicten die zware mensenrechtenschendingen met zich meebrengen", luidt het bij AI.

Politie

Amnesty wijst erop dat er in veel landen nog steeds een tekort is aan voedsel, werk, zuiver water, land en huisvesting. "In landen zoals Myanmar, Noord-Korea en Zimbabwe wordt voedsel als politiek wapen gebruikt."

De organisatie noemt het antwoord van het westen "pervers". "Om de migratiedruk te verlagen, voeren bestemmings- en transitlanden nog strengere maatregelen in om mensen buiten te houden. De Europese Unie neemt hierin zelfs de leiding."

Ondermaats

Ook België zou de mensenrechten niet respecteren. Amnesty verwijt de regering dat er te veel geweld wordt gebruikt tegen uitgewezen asielzoekers en dat het migratiebeleid ondermaats is.

Meer over Amnesty International