Open Vld lanceert zeven investeringsprojecten

Om de economische crisis doeltreffend te bestrijden, moet de volgende Vlaamse regering volgens Open Vld zeven specifieke projecten uitbouwen.

Die moeten worden gefinancierd met geld van het Europees herstelplan en met eigen middelen.

Guy Verhofstadt pleit om de Europese middelen bijeen te halen via Europese obligaties. Dat systeem kan volgens hem en zijn partijgenoot Dirk Van Mechelen ook worden toegepast in Vlaanderen. Met Vlaamse obligaties, zoals voor de financiering van het ARKimedesfonds.

”We moeten slapend spaargeld activeren om het te investeren in de economie. De vraag naar beleggingen is er. De Amerikanen passen dit systeem al toe. Het domste wat we kunnen doen, is Europees spaargeld naar de VS laten wegvloeien.”

Het Europees herstelplan zou goed zijn voor 400 miljard euro waarvan 1% of 4 miljard naar Vlaanderen zou komen.

Voor de Vlaamse invulling stelt Open Vld volgende speerpunten voor: belangrijke investeringen in digitalisering en innovatie in sectoren waar Vlaanderen al sterk staat en kan “excelleren”.

In de energiemarkt moeten verbruikers, burgers en bedrijven door investeringen in windmolen en zonnepanelen ook producent worden.

De digitale infrastructuur van Vlaanderen moet bij de Europese top behoren. De komende tien jaar moeten overheden en operatoren samen per jaar 750 miljoen euro investeren in de uitbouw van een glasvezelnetwerk.

Vlotter en veiliger verkeer moet worden bereikt via een intelligent transportsysteem.

Meer over Guy Verhofstadt