"Geheime foto's Abu Ghraib tonen verkrachting"

Op de foto's van de Abu Ghraib-gevangenis, die de Amerikaanse president Barack Obama niet wil tonen, zouden de verkrachtingen en het seksueel misbruik van gevangenen te zien zijn. Dat meldt de Amerikaanse generaal-majoor Antonio Taguba, die in 2007 op pensioen ging.

ikerremans

Eén foto zou tonen hoe een Amerikaanse militair een vrouwelijke gevangene verkracht. Op een andere foto is dan weer te zien hoe een Amerikaans-Egyptische vertaler een mannelijke gevangene verkracht. Ook het seksueel misbruik van gevangenen met bijvoorbeeld een wapenstok of metaaldraad zou vastgelegd zijn op beeld.

"Beschrijving is al erg genoeg"

Er zouden tussen 2001 en 2005 een vierhonderd gevallen van misbruik geweest zijn in Abu Ghraib en zes andere gevangenissen. Obama benadrukte al dat de betrokkenen geïdentificeerd en aangepakt zijn.

Taguba, die de wantoestanden in de Amerikaanse Abu Ghraib-gevangenis bij Bagdad onderzocht, maakte in zijn rapport van 2004 al melding van de verkrachting en het misbruik. Over foto's werd toen nog niet gesproken.

President Obama besliste, na gesprekken met enkele militairen, om de tweeduizend foto's uit de gevangenissen in Irak en Afghanistan toch niet publiek te maken en Taguba geeft de president daarin gelijk. "Publicatie zou onze troepen en Britse militairen in Afghanistan in gevaar brengen. Alleen de beschrijving ervan is al erg genoeg, neem dat maar van mij aan."