Verbod short selling financiële aandelen wordt verlengd

Het verbod op de verkoop van aandelen die men niet bezit, wordt verlengd tot 21 september. De maatregel geldt voor titels van financiële instellingen. Op de Brusselse beurs gaat het om effecten van Dexia, Fortis, KBC, KBC Ancora en ING.

jvangeyte

Met de verlenging van het verbod wil de overheid een stuk speculatie voorkomen. Bij het zogenaamd shortsellen of naaktverkoop verkoopt een belegger aandelen die hij niet bezit. Hij hoopt dat de koers vervolgens daalt. Zo kan hij de effecten goedkoper kopen op het moment dat hij ze effectief moet leveren en meteen de winst op zak steken.

Deze praktijk werd als een van de redenen voor de ontwrichting van de beurzen. Zo werd onder meer via dit soort handel gespeculeerd tegen Fortis.

Het verbod werd eind september 2008 opgelegd en gold aanvankelijk voor drie maanden, maar worden nu voor de derde keer verlengd. Intussen wordt gewerkt aan een permanente reglementering. Daarbij lijkt er een consensus te groeien over meer transparantie, waarbij duidelijk moet zijn hoeveel openstaande posities er zijn.

Short selling kan ook gevaarlijk zijn voor de beleggers. Als de koers niet verder daalt, maar stijgt, moeten ze hun posities indekken door snel te kopen om te vermijden dat hun verliezen oplopen.

JVG