Erfpachtrechten failliet Ooit kosten stad 1.050.000 euro

Meerderheid: Open-VLD (10), sp.a (9)

JBx/DiRo

Oppositie: CD&V (8), Vlaams Belang (2)

Het schepencollege wil de Ooit-erfpachtrechten van het te vereffenen publiek-private Plinius Vastgoed via de Patrimoniumregie kopen om er een Romeins gethematiseerd waterpark te bouwen. Raadslid Stijn Wissels (CD&V) betreurt dat er al veertien miljoen euro overheidsgeld over de balk is gegooid.

“Nu vraagt de stad weer meer dan een miljoen euro. Veel geld voor iets dat je aan de straatstenen niet kwijtraakt. Bovendien moet het project bovenlokaal blijven om in aanmerking te komen voor LSM-geld. Ik vraag me af of LSM geld geeft om een gemeentelijk openluchtzwembad te financieren.”

Burgemeester Carmen Willems: “ Het uitbatingconcept heeft gefaald. De verliezen zijn gevallen bij de privépartners. We hebben een visie. LSM zal hierin meegaan. Het wordt een project op Tongerse maat, maar met voldoende troeven om ook toeristen van buiten de streek te lokken.” De oppositie onthield zich.

Schepen Guy Schiepers legde de herinrichting van stadspark De Motten voor: “De Finse piste wordt doorgetrokken tot aan De Velinx. De kermis mag blijven, net zoals het sportpark, en de speeltuin.” Raadslid Hoogmartens (CD&V) heeft bedenkingen: “Wordt het geen veredelde parking in plaats van een groene long? De randvoorwaarden nemen een grote oppervlakte in. We vragen een conceptplan zoals bij de herinrichting van de Markt.”

Raadslid An Christiaens (CD&V) wil dat mensen met een veel te vroeg en dood geboren kindje, jonger dan 26 weken, ook een gedenksteen kunnen plaatsen op de foetusweide in Berg: “Nu is die weide anoniem. Een tekst of afbeelding naar keuze, eventueel de voornaam van het doodgeboren kind, zou het rouwproces draaglijker maken.”

Burgemeester Willems ziet het voorstel zitten: “Dit voorstel zullen we mee opnemen, al moet er nog over aspecten nagedacht worden. Volgende gemeenteraad komen we hierop terug.”

JBx/DiRo


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio