Sp.a-ROB klaagt bij gouverneur over afgelaste raadszitting

Meerderheid: CD&V (4), Open VLD (5)

PaPa/LC

Oppositie: sp.a-ROB (8)

Oppositielid Els Robeyns (sp.a-ROB) dient bij de gouverneur klacht in na de afgelaste gemeenteraad van woensdagavond. “We hebben via de telefoon gehoord dat we niet moesten komen, maar een gemeenteraad die je hebt samengeroepen kun je volgens het gemeentedecreet niet afzeggen”, zegt Els Robeyns. “De meerderheid heeft er zelf voor gekozen om met één zetel verschil te besturen. Als er dan zoals nu iemand ziek is, hebben ze een probleem.”

“We kunnen niet naar de gemeenteraad omdat we geen meerderheid hebben”, geeft burgemeester Johan Vanschoenwinkel (Open Vld) toe. “Op de agenda staan belangrijke beslissingen zoals de aanstelling van de coördinator der werken. Als die wordt afgekeurd, kunnen we de procedure helemaal opnieuw beginnen. Dat willen we niet.” Kunnen ze de zieke niet vervangen? “Daarvoor moet die minstens drie maanden uit zijn. We hopen dat ons raadslid zo snel mogelijk weer gezond is.”

Oppositiepartij sp.a-ROB trok om 20 uur toch voltallig naar de raadzaal. “We hebben een kwartier gewacht, maar de meerderheid is dus niet komen opdagen”, zegt François Pipeleers (sp.a-ROB), die als oudste aanwezige raadslid de ‘vergadering’ voorzat. “We hebben vastgesteld dat de raad niet rechtsgeldig kon vergaderen. Jammer, want we wilden wel degelijk positief meewerken, behalve voor één punt, dat van de coördinator voor openbare werken. We willen helemaal geen sabotage op de rug van een ziek raadslid. Het resultaat is dat de politiek weer eens belachelijk is gemaakt.”

“Om een gemeenteraad te laten plaatsvinden heb je in elk geval de meerderheid plus één nodig”, bevestigt Johan Ackaert, politicoloog van de Universiteit Hasselt. “Meestal duikt de meerderheid in zulke gevallen gewoon niet op, maar om via de telefoon bij de oppositie een zitting af te gelasten, is ongebruikelijk.” Wat kan een klacht bij de gouverneur uithalen? “Een blaam, niet meer.”

PaPa/LC


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio