thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Nederland dubt over Europa

Geen verkiezingskoorts aan de andere kant van de Maas. Toch kunnen de Nederlands- Limburgers volgende donderdag al voor Europa stemmen. Onze buren lopen niet warm voor dat grote complexe Europa met zijn “verspilling, traagheid en onmacht”. En als er dan geen stemplicht is, dan valt bij het merendeel van onze buren elke motivatie weg om naar het stemhokje te trekken. Vorige keer ging minder dan 40 procent stemmen. De lauwe verkiezingscampagne zal daar weinig aan veranderen.

Marij Wyers

In Born, Weert, Maastricht en Sittard staan de tuinen en velden niet vol plakkaten met affiches van bekende koppen. Enkel Ria Oomen - ten voeten uit op karton - kronkelt zich rond de verlichtingspalen.

Deze CDA-politica uit Maasbracht is de enige europarlementariër in de provincie. Dankzij haar Limburgers heeft ze al 20 jaar een zeteltje in Brussel. Voor de rest nog wat onbekende Limburgse gezichten en ingekleurde tekeningen op de affiches. Allemaal op onverkiesbare plaatsen. Er woedt geen titanenstrijd tussen (oude) toppolitici, van het kaliber Dehaene en Verhofstadt.

Doordat de Europese verkiezingen in Nederland niet samenvallen met een landelijke krachtmeting tussen de partijen, leeft Europa nauwelijks in de media, op straat en aan de toog. Haagse politici doen wel uitspraken over Europa, maar ze spelen niet mee. Daardoor geven ze de indruk dat de Europese politiek ondergeschikt is aan de landelijke.

In een recente peiling zegt 43 procent van de Nederlanders zeker te gaan stemmen op 4 juni. Bijna 10 procent blijft op de verkiezingsdag thuis. In die laatste groep komen relatief veel jongeren en lageropgeleiden voor. Nederland heeft de opkomstplicht bij de verkiezingen in 1970 afgeschaft. Stemmen is er nu een recht, geen plicht.

Ook in het stemhokje denkt een Nederlander anders dan een Belg en een gemiddelde Europeaan. Zo blijkt uit onderzoek. Nederlanders hechten veel waarde aan de inhoudelijke standpunten van de kandidaat en de partij over Europese kwesties. In de rest van Europa laten ze zich makkelijker leiden door de ervaring van de kandidaat zelf en diens standpunt over binnenlandse thema’s.

De meeste Nederlanders dragen Europa geen warm hart toe. Amper vier jaar geleden zei 62 procent ‘neen’ tegen de invoering van de Europese grondwet.

Marij WYERS

Euro-criticus: “Ongecontroleerde geldsmijterij”

Groentenverkoper Gaston Chorus (56) van ’t Verssträötje in Sittard vindt Europa maar niks. “Ik ben tegen. Europa lost niks op.” De euro maakte zijn groenten duurder, ook de aankoopprijs. De EU krijgt het drugsbeleid niet op één lijn en de uitbreiding met landen als Roemenië maakt het er niet beter op. “Die landen kunnen niet mee met de EU. Europa is pure geldsmijterij. In Italië krijgen ze Europese subsidies voor ziekenhuizen die nooit afgewerkt worden. Weggegooid geld”, sakkert de middenstander.

“En dan heb je eens een europarlementslid, zoals Paul van Buitenen, die fraude blootlegt, maar dan doen ze niks met zijn rapport.” Gaston wil dat er meer controle komt op de Europese centen in Brussel. Dus hij gaat zeker opnieuw stemmen. “Als je niet stemt, heb je ook niet het recht om te kankeren. En er zijn nog wel enkele partijen met standpunten waar iets inzit, christen-democraten, VVD…”

Eurofiel: “Europa is basis van onze wetten”

“Zeker 70 procent van onze regels vindt zijn basis in Europa, in Brussel. Het Europees parlement is een belangrijk orgaan. Al krijgt het niet de autoriteit die het verdient”, zegt student Guy Frints uit Geulle (Meerssen). “Elke stem kan het verschil maken, onder één voorbehoud: wie zich het hele jaar niet met politiek bezighoudt, kan geen zinvolle beslissing nemen. En wie niet gaat stemmen, heeft achteraf niet het recht om te klagen.”

De 23-jarige student Rechten & Management betreurt dat Europa niet leeft in onze samenleving. “Dat is deels de schuld van de politici zelf”, vindt Guy. “Tijdens hun campagne zoeken ze de media op met details of excessieve onderwerpen. Wel of niet een jury voor Eurosong, bijvoorbeeld. Daardoor sneeuwen de basale voordelen van Europa - veiligheid, 50 jaar geen oorlog, de euro - onder. Mensen krijgen in verkiezingstijd een vertekend beeld van Europa.”

Guy geeft zijn steun aan het Limburgse CDAboegbeeld Ria Oomen. “Zij maakt haar beloftes altijd waar. Met tomeloze energie werkt ze ook achter de schermen heel hard, bijvoorbeeld om subisidies los te weken voor ons Limburgs scholierenparlement.”

Euro-niks: “Ze doen toch wat ze willen”

De 31-jarige serveerster Ellis Meers uit Sittard is nog nooit gaan stemmen. Niet voor de gemeente, niet voor de nationale regering, en zeker niet voor Europa. Want Europa, da’s nog een straat verder van haar huis. “Ach. Mijn stem doet er niet toe. De politici doen toch wat ze willen. Het heeft allemaal geen nut.”

Verkiezingscampagnes kunnen haar niet beroeren. Geen interesse, evenmin irritatie. “Ik hou me d’r echt niet mee bezig. Neem de burgemeester van Sittard. Die ken ik van gezicht omdat hij hier wel eens op terras zit, maar zijn naam? Weet ik niet. Van Europa weet ik nog minder. Als je niet weet waarover het gaat, moet je thuisblijven. Want anders stem je zomaar ergens op en dat geef je een extra stem aan partijen als die van Wilders. Dat zijn dwarsliggers. Dat is nog veel erger. Daarom ben ik blij dat we in Nederland de vrijheid hebben om al dan niet te stemmen.”


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio