"Kim Clijsters wordt opnieuw nummer één"

“Acht kansen op tien dat Kim Clijsters de US Open wint.” Die uitspraak deed Marc De Hous, ex-trainer van de Breese, in Parijs waar hij al cocommentator voor de VRT aan de slag is. “En ze wordt ook opnieuw nummer één.”

kscherpenberg

De Hous was van 2002 tot 2005 coach van Clijsters. “De nieuwe Clijsters zal nog beter zijn dan de oude”, voorspelt hij. “Als haar eerste tornooien in Cincinnati en Toronto een beetje meevallen, is ze meteen vertrokken. Ik zie haar zelfs de US Open winnen."

Stress weg

"Kim heeft altijd heel snel kunnen pieken. Ik schat haar kansen 8 op 10 in. De stress is nu helemaal weggevallen. Niets moet meer, alles mag. En heel belangrijk: er is geen Justine Henin meer. Die tweestrijd bracht vroeger ook een pak druk mee.”

De Hous ziet Kim dan ook snel richting hoogste regionen van de wereldranglijst klimmen. “Vergeet niet dat ze nog altijd maar 26 is. Toen Hingis een paar jaar geleden haar comeback maakte, had ik twijfels. Maar zelfs met haar spel kon ze tot in de top 10 terugkeren. Clijsters speelt veel moderner tennis dan Hingis. Ik zie haar dan ook snel in de top 5 duiken. En dan zal het ook niet lang duren vooraleer ze weer helemaal bovenaan staat.”

Straffe taal. “Kijk gewoon naar de huidige top 5: Safina staat op één. Als je die ziet lopen... Kim is op dat vlak een pak beter. Ik zie maar twee grote gevaren: de zussen Williams. Die zijn, op gravel na misschien, overal een bedreiging. Dat waren vroeger, samen met Henin, ook de enige waar ik schrik van had. Van de rest niet. Zelfs niet van Sharapova.”

JüS

Meer over Kim Clijsters