Centrale opslagruimte voor winkels Hasseltse stadskern

Heel wat kleinhandelaars in de Hasseltse binnenstad krijgen vanaf 2012 hun levering vanuit één centraal distributiepunt buiten de grote ring. Daar kunnen de grote vrachtwagens hun ladingen kwijt. De levering in de binnenstad gebeurt via een sociaal tewerkstellingsproject en met milieuvriendelijke voertuigen.

kscherpenberg

“Die vorm van stadsdistributie is eerder tevergeefs al geprobeerd in Brugge, Gent en Antwerpen, maar nooit hebben we zo ver gestaan als nu in Hasselt”, zegt projectcoördinator Marc Schepers van het Vlaams Instituut voor Mobiliteit (VIM).

“We hebben een samenwerking met Unizo, Fedis, Logistra, en met het stadsbestuur. Het bundelen van de goederentoevoer naar een stadscentrum zorgt voor minder luchtvervuiling, filevorming, geluidshinder en verkeersonveilige situaties. Bovendien levert het ook voor de leveranciers tijdswinst op. We denken aan één levering per dag met een hybride of elektrisch aangedreven voertuig en daarnaast nog just in time-leveringen met ‘Cargo bikes’.”

Slim

“Slimme stadsdistributie, waarbij de goederen op één centrale plaats afgezet worden, biedt veel kansen voor de kleinhandelaars”, denkt ook Unizo-voorzitter Joël Stockmans. “Er zijn besparingen op de transportkosten en vooral op de opslagruimte, zodat de winkeloppervlakte kan vergroten, heel belangrijk in de binnenstad. Eén ding moet wel duidelijk zijn: de meerkost kan niet aan de handelaars worden doorgerekend.”

Minder auto’s

“We krijgen problemen met te veel auto’s in de stad”, zegt schepen van Mobiliteit Rob Beenders. “Een centraal beleveringssysteem kan een uitstekend hulpmiddel zijn, zeker in de modesector. Waar verse producten geleverd moeten worden, blijft dit een moeilijke oefening.”

“Vandaag vragen de handelaars om de binnenstad autovrij te maken”, stelt schepen Carlo Gysens van Lokale economie vast. “De volgende stap zal zijn om na de klanten ook de leveranciers ervan bewust te maken dat zij niet langer pal tot voor elke winkel kunnen rijden.”

Het centrale distributiepunt komt wellicht in de buurt van de Grote Ring, al is ook de bedrijvenzone op de vroegere Philipssite een mogelijkheid.

Dirk JACOBS


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio