Drie keer meer geslachtswijzigingen

Vorig jaar is het aantal personen dat een officiële geslachtsverandering heeft aangevraagd, bijna verdrievoudigd. Dat blijkt uit cijfers van het Rijksregister.

kscherpenberg

In 2007 waren het er 27, vorig jaar steeg dat aantal tot 74. Dat komt omdat transseksuelen nu bij de burgelijke stand een wijziging mogen aanvragen, in het verleden moest dat via de rechtbank gebeuren.

Wetgeving

Heel wat mensen hebben gewacht op de nieuwe wetgeving omdat die veel minder omslachtig is. Opvallend is dat er ruim twee keer zoveel mannen vrouw worden, als andersom. Ondanks de soepelere regelgeving, is het taboe nog erg groot.

Nieuw onderzoek van de Universiteit Antwerpen leert dat meer dan de helft van de gendervariante personen, dat geheimhoudt op het werk. Ze vrezen ontslag of slechte reacties van collega’s. En bijna één op vier mensen die een geslachtswijziging overwegen, beschouwt de familie als een obstakel.

Geestelijk al heel leven

Vanavond zendt Koppen een reportage uit over het onderwerp, waarin voor het eerst twee Vlaamse transseksuelen hun verhaal doen. Zeven jaar geleden besliste Sam (nu 47) om als man door het leven te gaan. “Fysiek dan, want geestelijk ben ik het al heel m’n leven. Al van toen ik drie was, wist ik dat ik geen meisje wilde zijn. Naarmate ik opgroeide, werd dat gevoel alleen maar sterker. Maar ik durfde er niet over te spreken tegen m’n ouders.”

Toen de Antwerpenaar 18 jaar geleden z’n vriendin leerde kennen, kwam de klik. “Ik vertelde haar dat ik gevangen zat in een fout lichaam, zij heeft me aangespoord om de stap naar een geslachtsveranderende operatie te zetten. Maar ik bleef twijfelen, tot ik in een soort midlifecrisis belandde. Ik had het zo lang uitgesteld om m’n familie niet te kwetsen, en ik was bang dat ik m’n werk zou verliezen.”

Humor

Uiteindelijk reageerde zijn omgeving goed. “M’n familie heeft me door dik en dun gesteund. En ook op het werk waren de reacties positief. Misschien wel omdat ik er wat humor tegenaan gooi. Ik kleedde me voordien ook nooit als een vrouw, dus de omschakeling was niet zo groot.”

Voor Sams vriendin was de verandering wél ingrijpend. “Ze heeft het soms moeilijk. Vroeger was ik erg volgzaam, ik had weinig verlangens. Nu krijg ik mannelijke hormonen toegediend en kan ik ineens begrijpen waarom mannen zich zo kunnen aanstellen als er vrouwen in de buurt zijn.”

Kirsten BERTRAND