Welke rechtbanken moeten verdwijnen?

Nu Justitieminister De Clerck duidelijk maakte dat hij het aantal gerechtelijke arrondissementen wil herleiden van 27 tot 16, rijst de vraag welke arrondissementen dan wel moeten verdwijnen.

kscherpenberg

De Clerck wil dat nog niet zeggen, maar zijn plan lijkt verdacht veel op dat van zijn voorgangster Laurette Onkelinx (PS). Ook zij wilde in 2005 het aantal arrondissementen herleiden van 27 naar 16. En ook op andere punten vertonen beide plannen veel gelijkenissen.

Onkelinx legde in 2005 wél uit welke arrondissementen moesten verdwijnen. Haar nota gaf toen het volgende beeld: in Vlaanderen smelten Mechelen en Turnhout samen, net als Hasselt en Tongeren. Een fusie komt er eveneens tussen Dendermonde en Oudenaarde. En ook Ieper, Veurne én Kortrijk worden één. In Wallonië fuseert Aarlen met Neufchâteau en Marche, Namen met Dinant en Hoei, Eupen met Verviers en Doornik met Bergen.

Of De Clerck het plan van Onkelinx ook op het vlak van de arrondissementen zal overnemen, is nog een open vraag. Maar de kans is volgens insiders heel groot.

Lees alles over deze problematiek van de gerechtelijke arrondissementen in een analyse van de voorstellen op de expertensite van John De Wit.

Meer over Laurette Onkelinx