Live in Hasselt blaast 25 kaarsjes uit

Live in Hasselt is zaterdag en zondag aan zijn 25ste editie toe. De grootste muzikale kroegentocht van Limburg biedt opnieuw twintig podia aan met meer dan veertig livebands. Inclusief de oorspronkelijke organisator John Joris (zoon Vincent heeft inmiddels de fakkel overgenomen) die al op elke editie speelde.

Het idee kwam tot stand toen John Joris samen met Freddy Bierset in Frankfurt in een cafeetje een optreden bijwoonde.

“Zo klein dat je om de haverklap een trombone in je smoel kreeg,” lacht John.“Maar tegelijkertijd zo gezellig dat Freddy en ik ook in cafés in onze buurt liveconcerten wilden organiseren. Freddy is toen begonnen met Swingin’ Genk en ik een jaar later met Live in Hasselt. Er was al een jazzkroegentocht, Live in Hasselt moest dezelfde kansen bieden voor folk-, pop- en rockmuzikanten. Zo ontstond er een platform voor jonge bandjes.”

Men zat er op te wachten, want in dat eerste jaar deden meteen achttien cafés mee en kwam er al een pak volk opdagen. Tegenwoordig - het is altijd gratis gebleven - dagen zo’n 40.000 bezoekers op.

Tegenwerking

“Stukje voor stukje zijn we gegroeid tot wat we nu zijn. Niet altijd makkelijk, want we kregen soms ook tegenwerking. Vroeger speelden alle bands ook hun eigen muziek. Nu zijn er ook covergroepen. Dat werkt goed in cafés: mensen zingen mee, blijven plakken, drinken meer... Wij ijveren voor een goede mix van zowel coverbandjes als jong talent met eigen nummers dat zo podiumkansen krijgt. Net zoals hier ook Stijn Meuris, Zornik, Tim Vanhamel en Joost Zweegers nog op de planken hebben gestaan, soms nog toen ze helemaal niet bekend waren.”

John zelf speelt met Two Of Us in de Cambrinus. Als blikvangers wijst zoon Vincent onder andere op Paul Michiels en Stash. “Maar check ook zeker Iza,” zegt Vincent. “Een groot talent uit Leuven. Of Jim Cofey, vroeger nog bij El Fish.”

Voor de huidige organisator is Live in Hasselt vooral stress. “Soms denk je: waarom doen we dit toch? Maar als je de stad ziet volstromen voelt dat elke keer goed.”

Na de drukke zaterdag, zijn er op zondag een aantal akoestische, katervriendelijke namiddagconcerten. Toch wat vreemd tenslotte: geen aankondigende vaandels dit jaar. Voor een jubileumeditie? “Versleten,” aldus de burgemeester. “Maar we zijn blij met Live in Hasselt en willen dat het nog lang blijft bestaan.”

CRu


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio