Bruno moet assortiment beperken of ‘s nachts sluiten

De groep Bruno moet in de winkels van zijn tankstations in Hasselt en Houthalen - tegen de andere was geen klacht ingediend - zijn assortiment beperken of ‘s nachts sluiten. Dat zegt het Hof van Beroep. “Maar niemand kan mij zeggen wat een ‘beperkt’ assortiment is”, zegt Angelo Bruno, die de uitspraak zal aanvechten in Cassatie.

Liliana Casagrande

De rechtszaak is aangespannen door nachtwinkels in de buurt. De discussie over de nachtelijke opening van de winkels aan de tankstations duurt al langer. Op 19 december 2006 paste minister Sabine Laruelle de wet op sluitingsuren aan, en sindsdien bleek alles geregeld. “In die wet staat dat we ‘s nachts open mogen zijn als minstens 50 procent van ons zakencijfer uit brandstof komt”, zegt Angelo Bruno. “Brandstof moet dus onze hoofdactiviteit zijn, én we mogen aan de buitenzijde ook geen reclame maken voor andere activiteiten. Bovendien moet de keuze aan andere producten beperkt zijn. Wel, we hebben de bordjes met Bruno’s Food Corner weggehaald in de twee vestigingen die zijn aangeklaagd. We gaan er Bruno’s Fuel Corner van maken. Op termijn gaan we ook in onze andere zaken die naam aanpassen. En ook ons zakencijfer komt vooral uit brandstof, we voldoen dus aan alle wettelijke eisen.”

“Maar de discussie gaat eigenlijk over wat het woord ‘beperkt’ betekent. De rechter heeft zich gebaseerd op het verslag van de economische inspectie. De inspecteur vindt dat wij een uitgebreid assortiment Italiaanse gerechten hebben. Maar wij hebben alleen maar pizza’s en broodjes. Geen pasta’s of lasagne. Ander argument van de inspecteur is dat wij zonnebrillen verkopen. Wel, als dat het probleem is, wil ik wel met die zonnebrillen stoppen. Maar iemand moet we kunnen zeggen wat kan en wat niet. We zijn echt geen Aldi of Delhaize, we verkopen geen 20 soorten pampers. Als wij niks anders dan brandstof mogen verkopen, dan mag een videotheek ook geen sigaretten of drank verkopen.”

“We hebben de bordjes met Bruno’s Food Corner weggehaald. We gaan er Bruno’s Fuel Corner van maken.”

Gaat Bruno de twee zaken nu om 20 uur sluiten? “Nee, ik neem aan dat de deurwaarder of de beslagrechter me wel zal vertellen wat die beperking van mijn assortiment inhoudt. En ik ga in elk geval in Cassatie. Ik heb ook met minister Laruelle gebeld om te horen wat zij van de uitspraak vindt. Ze zeiden meteen dat die wet niet zo is opgesteld om zaken als de mijne ‘s nachts te doen sluiten en ze hebben me aangeraden om in Cassatie te gaan. Intussen gaan ze bekijken wat ze kunnen doen. Want als ik moet sluiten om 20 uur, moeten anderen dat ook. Niet alleen bij mij sneuvelen er dan 60 jobs, in het totaal staan er dan 3.000 jobs in België op de helling.”

Op dit moment heeft de groep Bruno 10 tankstations in Limburg waar in het totaal 130 mensen aan de slag zijn, “van wie 70 laaggeschoolden. Als ik om 20 uur moet sluiten, verdwijnen er trouwens niet alleen bij mij jobs, maar ook bij mijn leveranciers. En ik heb net plannen om uit te breiden. Tussen augustus en maart openen we nog stations in Sint-Truiden, Tongeren en aan het Mobility Center in Genk. We hebben een zeer goed concept: automobilisten kunnen bij ons alles krijgen wat ze nodig hebben. Benzine, een broodje, een carwash, en als ze panne hebben, kunnen ze bij ons zelfs een auto huren.”

Voor tankstations aan snelwegen geldt een andere regeling van openingsuren. Die mogen in het kader van de veiligheid sowieso ‘s nachts open zijn.

Liliana CASAGRANDE

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio