thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Oude Stad krijgt toekomst met feestzaal Hangar 58

Vanaf november krijgt de Oude Stad in Bokrijk eindelijk een functie: na jaren zoeken naar een rol voor de oude herenhuizen wordt de Antwerpse stad nu dé feestlocatie van Bokrijk. Met de bouw van ‘hangar 58’ komt er een ingang en feestzaal voor zo’n 2.000 mensen. De stad zelf wordt op die manier afgesloten van de rest van het domein, af te huren voor feesten en evenementen. De eerste steen is gisteren alvast gelegd.

Chris Nelis/Caroline Vandenreyt

De 18 herenhuizen die de Oude Stad van Bokrijk uitmaken, zijn steen voor steen overgebracht vanuit Antwerpen. Gouverneur Roppe dacht er destijds aan om hier kunstenaars een vaste stek te geven, maar die bleken niet happig op de afgelegen plek. Omdat het handenvol geld kostte om de stad te blijven onderhouden, is er ooit zelfs gedacht aan afbraak maar met de nieuwe plannen lijkt er dan toch een - rendabele - toekomst voor ‘Antwerpen’ gevonden.

“We zagen al snel in dat de Oude Stad losgekoppeld moest worden van het openluchtmuseum, het ligt er ook een eind vandaan. En Wim Gommers (die in Bokrijk al het Dennenhof runt, nvdr) stelde dat de markt vraagt naar een feestzaal voor minstens 2.000 mensen in een bijzondere omgeving”, zegt gedeputeerde Sylvain Sleypen.

Geboortejaar

“De Oude Stad werd nu al voor feesten gebruikt, met enorme kosten voor de verhuring van meubelen, tenten, sanitair, enz. En je was seizoens- en weergebonden”, zegt Wim Gommers, die hier met Hangar 58 een feestzaal van 2.000 m² neerpoot die zowel in de winter als in de zomer gebruikt kan worden. “De naam? De huizen komen van de hangars aan de Schelde, 58 is het jaar waarin Bokrijk gestart is en toevallig ook mijn geboortejaar.”

Hangar 58 wordt een ‘evenementencomplex’ van 3 miljoen euro dat grotendeels in een talud wordt ingewerkt. “Hierdoor kijk je niet tegen grijze industriebouw aan. Aan de achterkant is een grote glazen wand die uitkijkt op de stad”, zegt Gommers. Ook de stroomvoorziening wordt ‘groen’ met voor 1.500 m² aan zonnepanelen op het dak van het feestcomplex.

De ingang van de zaal wordt meteen ook de toegangspoort tot de Oude Stad: voor de gewone bezoekers zal de stad alleen nog toegankelijk zijn tijdens evenementen. De bedoeling: bedrijven of privépersonen de kans geven de stad af te huren als spraakmakende locatie voor feesten of evenementen, te combineren met een bezoek aan het museum, de speeltuin, enz. “Want het openluchtmuseum moet de grootste troef van de Oude Stad zijn.”

Ook van concerten en ijspistes zijn ze al aan het dromen. Mathieu Gijbels bouwt Hangar 58 en huurt die als eerste in november af voor een bedrijfsfeest.

De provincie komt met 2 miljoen over de brug voor de aanleg van het plein, verlichting, sanitair, enz. De komende jaren wordt nog 1 miljoen euro geïnvesteerd om de tijdslijn in de Oude Stad naar de jaren 50 op te trekken.

Chris NELIS
Caroline VANDENREYT

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio