Oven veroorzaakt brand bij patissier op Grote Markt

In de nacht van dinsdag op woensdag is brand uitgebroken in de patisserie Op ’t Eynde op de Grote Markt in Tongeren. Oorzaak was een oververhitte oven. De zaak zal tot na Pinksteren gesloten zijn maar de bakkersbond zal de getroffen patissier helpen.

Dirk Roefflaer

Het vuur ontstond kort na drie uur door een oververhitte oven. Patissier Odé Op ’t Eynde en zijn vrouw Tiny waren op dat ogenblik in de zaak en verwittigden zelf de hulpdiensten.

De brandweer was snel ter plaatse. Bij aankomst sloegen de vlammen al door het dak van de achterbouw. De vuurhaard werd zowel via de winkel als langs het dak bestreden. Omdat de patisserie niet over een achteringang beschikt, werden de zaakvoerders van de aanpalende huizen opgespoord. Bij hun aankomst kon ook via de achtertuin van restaurant Etna nageblust worden. Hier liep de houten schutting schade op.

Vlammetjes

Odé Op ’t Eynde was zoals altijd om half twee met bakken begonnen: “Het brood ‘pakte’ precies feller. Na een kwartier was het donkerder dan anders. Toen Tiny rond drie uur binnenkwam, zei ze dat er een brandgeur hing. Vlak daarna zagen we al vlammetjes aan één van de ovens. Ik heb eerst zelf geprobeerd om te blussen, maar dat lukte niet. Dan heb ik meteen de hulpdiensten gebeld.” Het koppel woont boven de zaak: “De ovens zijn voorgeprogrammeerd. Gelukkig is de brand ontstaan toen we al aan het werk waren.”

Volgens brandweerluitenant Stefan Aerts heeft het vuur zich snel verspreid: “De bakkerij bevindt zich helemaal achteraan in het gebouw. Het vuur ontstond door een technisch defect aan één van de industriële ovens. De achterbouw is hoofdzakelijk in hout opgetrokken en het plat dak bestaat uit golfplaten. Het vuur is via de zoldering overgeslagen naar de bovenverdieping.”

Patisserie Op ‘t Eynde zal tot na Pinksteren gesloten zijn. De bakkersbond heeft de eigenaar inmiddels zijn steun betuigd en de patissier meegedeeld dat hij bij andere bakkers terecht kan om te bakken.

Dirk ROEFFLAER

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio