thumbnail: null
thumbnail: null

Frank De Winne succesvol de ruimte in gelanceerd

Onze landgenoot Frank De Winne is vandaag om stipt 12.34 uur vanop ruimtevaartbasis Bajkonoer met een Soyoezraket vertrokken naar het Internationale Ruimtestation ISS.

ssimons

De Winne wordt de eerste Europese boordcommandant van het ruimtestation en zal er zes maanden verblijven.

Wat vooraf ging:

6.30 uur: Aftelling

Het officieel startschot werd om half zeven ‘s ochtends Belgische tijd gegeven: dan startte de vluchtleiding met de aftelling tot de lancering. Na het ontbijt trokken de ruimtereizigers zich terug om in alle rust hun ruimtepak aan te trekken.

10 uur: Laatste check-up

Om tien uur onze tijd nam de bemanning dan plaats in de Sojoezraket. Nadat ze de communicatiesystemen gecontroleerd hadden, gingen de luiken een half uur later onherroepelijk dicht. Voor De Winne, Thirsk en Romanenko restte er de de volgende twee uur nog enkel een laatste check-up van het systeem.

12.34 uur: Lancering

Het vuurwerk startte om 12 uur, 33 minuten en 31 seconden. De gigantische motoren van de Sojoez werden opgestart zodat exact om 12.34 uur, Frank De Winne voor een tweede maal naar het ISS kon vertrekken.

12.43 uur: in ruimte

Negen minuten na de lancering bevond de raket zich in de ruimte. De bemanning had dan al zeven minuten de kans gehad om de aarde vanuit het toestel te bezichtigen. Ze kunnen nu veilig uit hun ruimtepak stappen en zich vrij door de Sojoezcapsule bewegen.

De Winne, Thirsk en Romanenko gaan nu twee dagen rondjes draaien rond de aarde. Die koers brengt hen met een veilige snelheid tot bij het ISS en bespaart ook het meeste brandstof. De Sojoez koppelt zich dan aan het ruimtestation, waarna de astronauten eindelijk hun bestemming bereikt hebben.

Speel ook het spelletje 'Frank in Space'

DiMe

Meer over Frank De Winne

Aangeboden door onze partners