Open Vld dreigt ermee federale regering te verlaten

Open Vld dreigt ermee uit de federale regering te stappen als er na de Vlaamse verkiezingen van 7 juni geen degelijke federale begroting komt. Dat zei partijvoorzitter Bart Somers dinsdag aan VRT-radio. "Zo kan het niet verder", liet Somers weten.

ikerremans

Eerder had minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht (Open Vld) al aan het weebklad Knack laten verstaan dat de begroting en de staatsfinanciën op orde moeten worden gebracht. "Anders zal het zonder ons zijn."

Politieke spelletjes

De Gucht kreeg dinsdag de steun van zijn partijvoorzitter. "Als er geen degelijke begroting komt, verlaten wij de regering, want zo kan het niet verder", aldus Somers. De Open Vld-voorzitter wil dat er einde komt aan het immobilisme waar het land al twee jaar in gevangen zit en vindt de overheidsfinanciën en de staatshervorming de grootste uitdagingen voor na de verkiezingen.

"Zomaar verder regeren zou onverantwoord zijn", liet Somers weten. Hij wil dat er overlegd wordt tussen de deelstaten om de begroting weer op orde te krijgen.

Minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) wil de huidige federale coalitie alvast laten verder bestaan tot 2011 en verwijt Open Vld dat de partij politieke spelletjes aan het spelen is. "Hopelijk zullen de regionale verkiezingen geen al te groot effect hebben op de federale regering", aldus De Clerck.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer