Lancering De Winne om 12.34 uur

Frank De Winne vertrekt vanmiddag om 12.34 uur voor de tweede maal naar het ISS. De Winne wordt de eerste Europese boordcommandant van het ruimtestation en zal er zes maanden verblijven.

wverhaert

6.30 uur: Aftelling

Het officieel startschot wordt om half zeven ‘s ochtends Belgische tijd gegeven: dan start de vluchtleiding met de aftelling tot de lancering. Na het ontbijt trekken de ruimtereizigers zich terug om in alle rust hun ruimtepak aan te trekken.

Mogelijk is er nog een kort contact met de aanwezige familieleden toegestaan. Het is nog niet duidelijk of dat afscheidsmoment nog doorgaat. Mogelijk wordt het afgelast uit angst voor besmetting.

10 uur: Laatste check-up

Om tien uur onze tijd neemt de bemanning dan plaats in de Sojoezraket. Nadat ze de communicatiesystemen gecontroleerd hebben, gaan de luiken een half uur later onherroepelijk dicht. Voor De Winne, Thirsk en Romanenko rest er de de volgende twee uur nog enkel een laatste check-up van het systeem.

12.34 uur: Lancering

Het vuurwerk start om 12 uur, 33 minuten en 31 seconden. De gigantische motoren van de Sojoez worden dan opgestart zodat exact om 12.34 uur, Frank De Winne voor een tweede maal naar het ISS kan vertrekken.

In de beste Russische traditie, is er weinig wat die lancering nog kan uitstellen. Eenmaal er op Bajkonoer iets gepland is, gaat dat onherroepelijk door. De vluchtleiding laat zich door weinig uit het lood slaan.

12.43 uur: in ruimte

Negen minuten na de lancering bevindt de raket zich in de ruimte. De bemanning heeft dan al zeven minuten de kans gehad om de aarde vanuit het toestel te bezichtigen. Ze kunnen nu veilig uit hun ruimtepak stappen en zich vrij door de Sojoezcapsule bewegen.

De Winne, Thirsk en Romanenko draaien daarna twee dagen rondjes rond de aarde. Die koers brengt hen met een veilige snelheid tot bij het ISS en bespaart ook het meeste brandstof. De Sojoez koppelt zich dan aan het ruimtestation, waarna de astronauten eindelijk hun bestemming bereikt hebben.

Speel ook het spelletje 'Frank in Space'

DiMe

Meer over Frank De Winne

Aangeboden door onze partners