thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Recht tegen onrecht rocken op de Groenplaats

"Ik denk dat heel Antwerpen hier nu is", roept Brahim op een in de zon badende Groenplaats in Antwerpen. En zo leek het ook woensdag op het benefietfestival van de vzw Recht tegen Onrecht en Amnesty International.

fgousseau

Al voor de negende keer organiseerden de twee organisaties gratis optredens op de Groenplaats om onrecht in de wereld aan te klagen. "We verwachten vandaag tussen de 10.000 en 15.000 mensen", zegt Lore Van Welden van Amnesty International. "Het festival trekt een jong publiek. Het is een andere manier om de mensen te sensibiliseren. Het thema van dit jaar is het seksueel geweld in Congo tegen vrouwen", aldus Van Welden.

Met namen als Discobar Galaxie, Kate Ryan, Hannelore Bedert en Hautekiet & De Leeuw kon het evenement alweer rekenen op grote geëngageerde namen. Ook voor de headliners stonden heel wat interessante groepen geprogrammeerd.

Bob Dylan

Acteur Guy Van Sande stond woensdag voor de eerste keer op een groot podium. "Het is natuurlijk iets helemaal anders, maar het was heel goed meegevallen", glundert Van Sande, nippend van zijn whiskey. "De band vloeit voort uit mijn voorstelling 'Zoeken naar Bob', Bob Dylan in het Nederlands. Ik denk dat Bob Dylan perfect aansluit bij Amnesty International."

Lokale jongen Tom Pintens - ex Zita Swoon - stond daarna op de planken. Hij bracht een rustige, gezellige set. Het Antwerpse publiek veerde niet meteen op van enthousiasme. "Ik heb mijn band vandaag thuisgelaten. Het Antwerpse publiek is best een moeilijk publiek", glimlacht Pintens.

Brahim

Wie voor het eerst de Groenplaats op de benen kreeg was Brahim. Brahim had een prima band achter zich en toonde dat hij 'het' nog steeds heeft. Een glamoureus optreden, met veel overgave gebracht. Brahim voelde zich duidelijk in zijn sas. "Ik kom graag in Antwerpen", zegt Brahim na het optreden. "Zeker als het voor een goed doel is. Maar de mensen die hier dagelijks mee bezig zijn, zijn de echte helden."

De hip hop beats van Brahim moesten daarna plaats maken voor Nederlandstalige intimiteit. Het Herman Teirlinck-product Mira bracht in haar vuurrode outfit een ingetogen optreden. Ze speelde later op de dag nog op een klein concert voor genodigden in de Karel De Grote Hogeschool, ook voor Amnesty International.

Daarna volgden passages van Gustaph, The Ditch en Hotel Amigo. Gustaph stond twee jaar geleden al met Lalalover op het podium op de Groenplaats. Hotel Amigo kennen we als de groep van Jenne Decleir, zoon van Jan Decleir. "Mijn bassist is medeorganisator van het festival. Voor ik het wist waren we hier ingepland", aldus Decleir.

"Ik hunkerde naar een rockpodium"

Het grote werk begon pas om 20:00u. De Groenplaats was opgewarmd en begon nu echt vol te lopen. Jan Hautekiet en Rik De Leeuw maakten hun wederoptreden op een groot rockpodium. De Leeuw stond met veel charisma het beste van zichzelf te geven. De man amuseerde zich duidelijk te pletter. "Na zeven jaar niet op een rockpodium te hebben gestaan hunkerde ik ernaar. Ik had geen telefoon nodig om zo hard ja te zeggen toen ze me vroegen. Ik heb er enorm van genoten. Je kan het vergelijken met een jongen van 7 die voor het eerst in een snoepwinkel staat", aldus een enthousiaste De Leeuw. "En het leuke is dat we dit de hele zomer zullen doen!"

De West-Vlaamse Hannelore Bedert kwam in het hol van de leeuw Amnesty International steunen. "Ik was vooraf bang voor de Groenplaats: veel lawaai en veel mensen die drinken, maar het was heel goed." Bedert bevestigde met flair wat we eigenlijk al wisten: die meid kan zingen. Zelfs met nummers in het West-Vlaams nam ze moeiteloos het Antwerpse publiek op sleeptouw. Met als kers op de taart een verschijning van Bart Peeters die enkele nummers meespeelde.

Groenplaats ontploft

Kate Ryan blijft een fenomeen. De Kempense schone liet met haar live band in ware divastijl de Groenplaats ontploffen. Elk nummer was er recht op. "Ik ben nu een jaar met een live band aan het optreden. De nummers zijn iets meer rock 'n roll en dat heb ik graag", zegt Kate Ryan. "Wat ik vandaag nog ga doen? Feesten natuurlijk!"

Feesten was geen probleem op de Groenplaats. Afsluiten deed het festival met Discobar Galaxie. Geen kat die bij Discobar Galaxie blijft stilstaan. "We moesten vandaag 'gebakken patatten' spelen. We konden slechts een uur spelen dus elk nummer moest iets teweeg brengen", zegt Adriaan Van Den Hoof, ofwel 'MC Loveboat' van Discobar Galaxie.

Druppel op een hete plaat

"We wilden dit al lang doen. Het thema ligt me nauw aan het hart want ik heb als kind lang in Rwanda gewoond", gaat Van Den Hoof verder. "Het is gewoon heel leuk. Je bezorgt mensen een plezierige avond en je helpt er een goed doel mee. Die combinatie is goud waard. Misschien dat het niet alle 10.000 mensen overtuigt, maar een paar honderd is al genoeg", aldus Van Den Hoof. Of zoals Guy Van Sande zei: "Ik ben graag een druppel, maar de plaat is heet."

Bekijk hieronder de foto's van het festival op de Groenplaats