"Ik wil geen programma’s voor bomma’s maken"

Met ‘Het Hotel’ scoorde VT4 opnieuw niet het verhoopte kijkcijferkanon, maar Hans Otten (38), die het programma samen met Hanne Troonbeeckx presenteert, is een tevreden man. “Ik kreeg nog nooit zoveel respons van generatiegenoten”, zegt hij. “Ik voél onze doelgroep.” Ook privé gaat het de presentator voor de wind, al kijkt hij nog altijd wrang terug op de manier waarop hij vorig jaar werd aangepakt, nadat hij twee keer was veroordeeld voor dronken rijden. “Ik vind niet dat ik een voorbeeldfunctie heb. Ik kom met mijn kop op tv, meer niet.”

ssimons

Welke functie heb jij nu eigenlijk bij VT4?

“Ik maak deel uit van het programmamanagement, dat sinds kort projectmanagement heet. We bepalen welke programma’s bij VT4 passen, welke programma’s we willen en kunnen maken en wie ze zal presenteren? En we coördineren de opvolging, van de brainstorm over de scenario-ontwikkeling, de opname en de montage tot het commerciële luik achteraf.”

In het Canvas-programma ‘Phara’ zat je eind vorig jaar aan tafel met professor Hilde Van den Bulck. “Zodra mensen ook geïnteresseerd zijn in je privé-leven, ben je geen bekendheid meer, maar een celebrity”, zei ze.

"De interesse voor mijn privéleven is gelukkig nooit de spuigaten uitgelopen. Behalve vorig jaar, toen ik twee keer in aanraking kwam met de politie.”

Welk aspect van die zaak heeft je het meest gestoord?

“Dat die tweede zaak vijf keer als iets nieuws is verteld: op het moment zelf, na mijn eerste reactie, toen de zaak voorkwam, toen ze werd uitgesteld en toen ze opnieuw voorkwam. Waardoor de gemiddelde Vlaming de indruk had dat ik elke week aangeschoten achter het stuur zat. Ik kan de journalisten niks verwijten, want wat er in de stukken stond, was correct. Maar de lezers hadden genoeg aan de woorden ‘Otten’ en ‘politie’ in de titel om er het hunne van te denken, en daar had ik het moeilijk mee.”

Vind je dat je als BV een voorbeeldfunctie hebt?

“Nee. Mensen uit de muziek- of sportwereld – mensen die emoties kunnen oproepen, in staat zijn om massa’s op te zwepen – misschien wel. Ik kan me inbeelden dat de jeugd het cool vindt als Koen Wauters te snel rijdt of Tom Boonen cocaïne gebruikt, en er daardoor minder graten in ziet."

"De uitspraken die de paus onlangs deed over condooms, vind ik in zekere zin gevaarlijker dan Tommeke Boonen die een lijn coke snuift.”

Steven VANCLEEF