Mechelaar besmet twee vrienden met Mexicaanse griep

Vrijdag werden twee nieuwe gevallen van Mexicaanse griep in België bevestigd. De twee Mechelse twintigers zijn bevriend met de Mechelaar die gisteren positief testte op het Mexicaanse griepvirus.

wverhaert

Woensdag raakte bekend dat een 28-jarige Gentenaar als eerste Belg besmet raakte met het Mexicaanse griepvirus. Een dag later werd het virus vastgesteld bij een 23-jarige man uit Mechelen. Beiden werden overgebracht naar het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel.

Zestien tests

De gezondheidsautoriteiten contacteerden zestien mensen die nauw contact hadden met de Mechelaar sinds zijn terugkeer uit New York op 11 mei. Donderdagavond kregen al deze personen het bezoek van een gezondheidsinspecteur.

Die leverde hen een verpakking met antivirale middelen voor een behandeling van zeven dagen en informeerde hen over het opvolgen van hun gezondheidstoestand. Geen van hen vertoonde op dat moment symptomen of voelde zich onwel.

Twee personen, een 24-jarige en een 26-jarige, werden in de loop van de nacht onwel en meldden zich vrijdagmorgen aan op de spoedafdeling van een ziekenhuis. In overleg met de gezondheidsinspecteur werden beide personen onmiddellijk getest en in het ziekenhuis geïsoleerd in afwachting van de resultaten.

Twee keer positief

Omstreeks 15.30 uur kwamen beide testen met een positief resultaat terug van het laboratorium in het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid. Hierop werden de twee patiënten overgebracht naar het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel.

De patiënten zijn bevriend met de jongeman die gisteren opgenomen werd en met wie zij veelvuldige contacten hadden sinds zijn terugkeer uit New York. Op het moment van de vlucht New York-Brussel, vertoonde de jongeman van 28 jaar nog geen symptomen en was hij niet besmettelijk.

In totaal werden vandaag twaalf analyses uitgevoerd. Twee testten positief, één was positief voor de wintergriep en de negen andere leverden een negatief resultaat op.

Gentenaar

De 28-jarige Gentenaar werd woensdag geïdentificeerd als de eerste Belg met Mexicaanse griep. De werknemer van de Universiteit Gent vloog op 27 april naar de VS. Na een verblijf van 10 dagen in New York, reisde hij door naar Chicago. De man kwam op 11 mei terug aan in België.

Hij werd overgebracht naar het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel. Daar wordt hij enkele dagen lang in quarantaine geplaatst. Volgens zijn artsen gaat het goed met de Gentenaar.

"Het is even erg als de gewone wintergriep en hij zal zonder twijfel binnen een paar dagen genezen", benadrukt Influenzacommissaris Marc Van Ranst.

Mechelaar

Tijdens zijn reis verbleef de jonge Mechelaar 5 dagen in de streek van Los Angeles en vervolgens 5 dagen in de stad New York. In de nacht van 12 op 13 mei werd hij onwel (braken). Tijdens de dag van 13 mei ontwikkelde hij hoest, spierpijn en een lichte koorts (minder dan 38°C).

Donderdagmorgen om 1.00 uur bood de jongeman zich aan op de spoedafdeling van een naburig ziekenhuis, waar de arts en de gezondheidsinspecteur besloten om uit voorzorg een test te laten uitvoeren, zoals de procedure het voorschrijft.

Om besmetting van anderen te vermijden, werd de man vervolgens thuis geïsoleerd. Toen het testresultaat bekend raakte, werd de overbrenging van de patiënt naar het Sint-Pietersziekenhuis georganiseerd. Zijn toestand is niet onrustwekkend.

Vaccin

De Mexicaanse griep (A/H1N1) is een nieuw menselijk virus met een gemengde genetische oorsprong. Het is deels afkomstig van varkensgriepvirussen, deels van vogelgriepvirussen en deels van menselijke griepvirussen. Op 18 maart werd het voor het eerst ontdekt in Mexico.

Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) laat weten dat ons land 152 miljoen euro investeert in de ontwikkeling van een vaccin tegen het Mexicaanse griepvirus. Nog dit jaar trekt de federale regering 90 miljoen euro uit.

Meer info: influenza.be