Homo’s mogen dan toch even de straat op in Letland

In de Letse hoofdstad Riga zal zaterdag de eerste “Baltic Pride” doorgaan. Op dezelfde dag vindt in Brussel de Belgian Lesbian and Gay Pride plaats. De verschillen blijken groot. In Riga wilde de gemeenteraad de optocht eerder deze week nog verbieden. In het verleden werden gelijkaardige parades geconfronteerd met verbaal en zelfs fysiek geweld.

ssimons

“De Baltische pride is er om te laten zien aan mensen dat er zoiets bestaat als homoseksualiteit, dit is op zich al speciaal daar. Normaalgezien worden we helemaal genegeerd, hebben we geen rechten, geen zichtbaarheid, geen steun”, zegt Ilke Jaspers, die de Baltic Pride mee organiseert.

Ilke verblijft als jonge Vlaamse holebi in Estland, richtte daar tegen alle media-weerstand in een holebi-groep op en steekt haar nek uit voor alle Estste holebi’s die dit nog lang niet durven doen.

Lange weg

Dat de weg nog lang is, is dus meer dan duidelijk. Holebi’s hebben het nog erg moeilijk om zich te uiten en zich te verenigen in de Baltische staten, net omdat ze vaak in de kast worden gedwongen.

“Een initiatief als de Baltic Pride zou een mooi signaal kunnen zijn”, reageert Seppe Geerts, woordvoerder van Wel Jong Niet Hetero, “vrijwilligers werkten hard om via de Baltic Pride te laten zien dat holebi’s bestaan en ook hun plek verdienen in de samenleving. Als zelfs een gemeentebestuur dat gaat tegenwerken, wordt de strijd voor aanvaarding extra zwaar.

"We zijn nu uiteraard blij dat de Pride na een uitspraak van de rechtbank dan toch mag doorgaan. Maar dat de strijd zo gevoerd moet worden, daar kan je toch alleen maar boos van worden.”

Meer over Letland