thumbnail: null
thumbnail: null

Meeste Vlamingen niet slechter af door crisis

Ruim zeven op de tien Vlamingen zijn financieel niet slechter af dan een jaar geleden. Bijna drie op de tien zijn wel slechter af, vooral omdat ze geld verloren hebben op de beurs. Door de crisis hebben twee op de tien Vlamingen grote investeringen uitgesteld, zoals de aankoop van een huis of een wagen. Meer dan acht op de tien Vlamingen zijn pessimistisch over een snel economisch herstel.

wverhaert

Dat blijkt uit een onderzoek dat werd uitgevoerd door het onderzoeksbureau Significant GfK, in opdracht van VRT. Daarin werd bij 1.000 Vlamingen van 18 jaar en ouder gepeild naar de impact van de financieel-economische crisis.

Ouderen verliezen geld

Ook al worden we geconfronteerd met 'de zwaarste recessie in meer dan 50 jaar', de meeste Vlamingen hebben er weinig of geen last van. 66 procent zegt in elk geval financieel niet slechter of beter af te zijn dan een jaar geleden. En 7 procent zegt zelfs beter af te zijn.

Maar 27 procent voelt zich wel slechter af dan een jaar geleden. Vooral de ouderen (55-plus) en de lagere gezinsinkomens met minder dan 2.000 euro per maand zeggen dat ze financieel zijn achteruitgeboerd.

Jongeren verliezen werk

Als Vlamingen slechter af zijn, komt dat vaak omdat ze hebben moeten inboeten op hun aandelenportefeuilles. 22 procent erkent het voorbije jaar geld verloren te hebben op de beurs. En van wie geld is kwijtgespeeld, zegt 48 procent meer dan 2.500 euro verloren te hebben, en 28 procent meer dan 10.000 euro.

Tot nu toe zegt 8 procent van de Vlamingen de impact van de crisis rechtstreeks ervaren te hebben in zijn of haar werksituatie. Door zijn of haar baan te verliezen (1,5 procent), maar vooral door tijdelijk werkloos te worden of op een andere manier minder te gaan werken (telkens 3 procent). Vooral jongeren (18-34 jaar) werden tijdelijk werkloos of gingen minder werken.

Door de crisis lijken de Vlamingen meer dan vroeger geneigd om op hun centen te letten. 20 procent zegt grote investeringen uitgesteld te hebben. Vooral de aankoop, bouw of verbouwing van een huis of appartement en ook de aankoop van een wagen. 32 procent zegt bespaard te hebben op kleinere uitgaven: vooral op voeding, kleding en energie.

Regering

De Vlaamse regering krijgt een iets beter rapport dan de federale regering. 43 procent van de Vlamingen beoordeelt de Vlaamse maatregelen tegen de crisis positief, tegen 39 procent de federale maatregelen.

Omgekeerd vindt 30 procent dat de federale regering slechte (of geen) maatregelen heeft genomen tegen de crisis, terwijl 26 procent dat vindt over de Vlaamse regering. Niet minder dan 44 procent heeft geen mening over het beleid van de Europese commissie tegen de crisis.

Herstel

De overgrote meerderheid van de Vlamingen denkt dat het economisch herstel nog niet voor morgen is. 47 procent verwacht dat het nog minstens één tot twee jaar zal duren voor de crisis voorbij zal zijn. En nog eens 37 procent vreest dat het herstel nog meer dan twee jaar op zich zal laten wachten.