Vietnam-fotograaf Van Es overleden

De Nederlandse fotograaf Hubert Van Es, internationaal bekend als Hugh Van Es, is vrijdag overleden. Van Es trok tijdens zijn carrière enkele van de meest beroemde foto's van de oorlog in Vietnam. Hij werd 67.

cgoesaert

Hugh Van Es coverde de Vietnam-oorlog tussen 1967 en 1975 voor het persagentschap Associated Press en later voor United Press International. De Nederlander wordt beschouwd als "één van de weinige fotografen die het risico nam het einde van de oorlog te coveren."

Falen Amerikaans beleid

Een van zijn bekendste foto's werd getrokken tijdens de evacuatie van Amerikaanse burgers in 1975. Op de foto bij dit artikel staat een lange rij van mensen bovenop een flatgebouw, wachtend om geëvacueerd te worden door een kleine helikopter. De foto wordt aanzien als het symbool van het falen van het Amerikaans beleid tijdens de oorlog.

Na de Vietnam-oorlog bleef de fotograaf actief als fotojournalist. Hij versloeg de Sovjet-invasie in Afghanistan en de Moro-opstand in de Filippijnen.

Annie Van Es, de vrouw van de fotograaf, vertelde dat Van Es sinds een hersenbloeding vorige week niet meer bij bewustzijn was geweest. Hij overleed op 67-jarige leeftijd in het ziekenhuis van Hong Kong, de stad waar hij ruim dertig jaar woonde.

Meer over Vietnam