Gentse korpschef De Wolf riskeert tot tien jaar cel

De Gentse korpschef Peter De Wolf, die ondertussen geschorst is, komt op 29 mei samen met twee officieren voor de correctionele rechtbank voor het vervalsen van een proces-verbaal. De Wolf zelf moet zich ook verantwoorden voor vluchtmisdrijf en inbreuken op de wegcode.

ikerremans

"Andere leden van de Gentse politie die in een anonieme brief werden genoemd, zullen niet worden vervolgd", aldus procureur Johan Sabbe. "Dat geldt ook voor Anne Schiettekatte. De inhoud van de brief kan wel deontologische gevolgen hebben voor wie erin voorkomt."

Dronken

Op zaterdag 7 februari rond 4.45 uur reed de pas benoemde korpschef met zijn dienstwagen tegen een geparkeerde wagen. De 52-jarige De Wolf had te veel gedronken en schakelde de hulp van adjunct-commissaris Sonja Corryn in. Zij zat naast hem in de wagen en verklaarde dat zij aan het stuur had gezeten. Ook Olivier Speeckaert, het hoofd van de Dienst Intern Toezicht, werkte mee aan het valse PV.

De Wolf verklaarde in het proces-verbaal dat hij door gemeenteraadslid Anne Schiettekatte naar huis was gebracht en in de nacht van 7 februari dus niet in de wagen had gezeten. De politica van sp.a die bevriend is met De Wolf bevestigde dat verhaal.

Tot tien jaar

Na onderzoek van het Comité P bleek in maart dat het hele verhaal niet klopte. De Gentse burgemeester Daniël Termont (sp.a) schorste De Wolf en de twee politieofficieren voor vier maanden. Gemeenteraadslid Schiettekatte nam daarna ook ontslag naar aanleiding van de zaak.

Bijna twee maand later is het opsporingsonderzoek afgerond. De Wolf, Corryn en Speeckaert verschijnen op 29 mei voor de rechter voor valsheid in authentieke stukken. Als openbare ambtenaren riskeren ze daardoor een gevangenisstraf van 6 maanden tot 10 jaar en een geldboete. De Wolf riskeert ook nog veroordeeld te worden voor vluchtmisdrijf en inbreuken op de wegcode.