"Mexicaanse griep kan miljoenen levens eisen"

De deskundigen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vrezen dat de Mexicaanse griep zijn hoogtepunt nog niet heeft bereikt. Het virus zou dit jaar nog uitgroeien tot een wereldwijde epidemie die aan enkele miljoenen mensen het leven zal eisen.

kscherpenberg

De experts vergelijken het Mexicaanse virus met de Aziatische griep van 1957. Die veroorzaakte wereldwijd zeker twee miljoen sterfgevallen.

Sterker in het najaar

"Het huidige virus zet door", aldus professor Osterhaus. "Het is het beeld van: steeds meer landen en steeds grotere aantallen geïnfecteerden. Wij houden nu sterk rekening met een model à la 1957, waarbij het virus de hele wereld overging. Het lijkt een kwestie van tijd."

De Aziëgriep dook voor het eerst op in de zomer van 1957, maar ging dan eventjes liggen om harder toe slaan in het najaar. "Het griepvirus houdt niet van de huidige warme omstandigheden. Vandaar dat wij verwachten dat deze griep in het najaar terugkomt."

Volgens de WHO is de Mexicaanse griep nu al vastgesteld bij 6.500 personen in 33 landen. Ook in ons land is er sprake van twee besmettingen. Het gaat om een man uit Mechelen en een Gentenaar. Ze stellen het wel goed.

Meer over Wereldgezondheidsorganisatie