Olifant Phyo Phyo kan elk moment bevallen in Antwerpse Zoo

De olifantenverzorgers in de Zoo verliezen de hoogzwangere Phyo Phyo geen minuut meer uit het oog. De progesteronwaarde in haar bloed was nooit zo laag. De bevalling is voor binnenkort.

jrosquin

Een thermos koffie, een brooddoos propvol boterhammen, een familiepak Snickers en blaadjes om te lezen: verzorger Tony is voorbereid voor zijn avondshift. Straks om 23u neemt een collega het tot 7.30u van hem over. En dan is de ochtendploeg weer daar. Het is 17u en we zitten in de 'computerkamer' in de Egyptische Tempel van de Zoo. Het ruikt er een beetje naar euh... olifant, maar daar merkt Tony niks van. Met smaak werkt hij een boterham naar binnen. Op de computerschermen is nu niets te zien, want Phyo Phyo zit niet in haar hok. “Ik laat ze nog even buiten, het is nog lekker weer”, zegt Tony. “Maar straks moet ze binnen.”

"Heel alert"

Tony zit een beetje onderuitgezakt in zijn sofa, maar slapen zit er toch niet in. “We zijn heel alert, zeker nu”, zegt hij. “De progesteronwaarde in het bloed van Phyo Phyo was nog nooit zo laag. We prikken elke ochtend haar bloed. Het staal gaat dan naar het Stuivenbergziekenhuis, waar ze de metingen doen. Vanmorgen werd 0,39 gemeten. Als de waarde nul is, bevalt ze binnen de 48 uur.”

Maar die bloedwaarden zeggen niet alles, weet Tony. “Haar borsten zijn nu ook erg gezwollen. En ze wordt constant gevolgd door de andere olifanten. Die zitten de hele tijd aan haar te snuffelen. Want door de hormonen ruikt Phyo Phyo's urine een beetje anders. Dat vinden ze interessant. En als de baby eraan komt, worden haar mestballen kleiner. Dat komt omdat de baby op haar darmen duwt. We moeten die mestballen morgen eens meten, vind ik. Hoe we dat doen? Met een lintmeter, tiens.”

Alles op poten

Lang zal de bevalling niet meer op zich laten wachten, denkt Tony. “Als ze met haar poten tegen de muur van haar hok gaat duwen, of door haar achterpoten buigt, dan weten we dat de weeën er zijn. En dan zal ze ook wel flink brullen, ons Phyo Phyo. Dan moet ik de hoofdverzorger bellen, mijn collega's, de curator van de zoogdieren en de woordvoerster van de Zoo. Want als Phyo Phyo's water breekt, kan het snel gaan. In een kwartier kan - ploef - het olifantje eruit zijn.”

Bénédicte Van Paeschen