Leraar die gehandicapte mishandelde riskeert zwaardere straf

De leraar die een leerling van de school Mariadal voor buitengewoon onderwijs in Hoegaarden mishandelde, is nog steeds in functie en moet zich vanavond pas verantwoorden in de zaak. Hij riskeert een zwaardere straf dan bij een klassiek geval van slagen en verwondingen. De moeder van het slachtoffer gaat een klacht indienen en vrijdagmiddag gaat ook de onderwijsinspectie langs in de school.

jrosquin

De mishandeling werd gefilmd door een medeleerling. De schokkende beelden waren gisteravond op het vtm-nieuws te zien. De leraar sleept de leerling, nadat hij hem uit de klas heeft gesleurd, voort over de grond, kaffert hem uit, schudt hem door elkaar en duwt hem ondersteboven met zijn hoofd in een emmer met mortel. Daarna houdt hij de jongen onder de kraan. De licht verstandelijk gehandicapte jongen zou zich onhandelbaar hebben gedragen.

27 maart

De moeder van de jongen gaat nu klacht indienen tegen de leraar. Ze wil dat de man nooit nog les kan geven. Volgens zijn moeder durfde de jongen thuis niets vertellen over de mishandeling.

“De andere leerling, die het had gefilmd, probeerde mij, samen met zijn ouders, te chanteren met het filmpje toen we hem uit de school wilden zetten wegens wangedrag. De ouders eisten dat ik hun zoon nog tot het einde van het schooljaar hier zou laten, maar ik heb niet willen toegeven aan de chantage”, aldus de directrice van de school, Chantal Celis. Het incident dateert al van eind vorig jaar.

Tuchtonderzoek

De school werd op 27 maart op de hoogte gebracht van de mishandeling en de directrice stelt dat ze vanaf het begin krachtig is opgetreden in deze zaak. Toch besliste ze pas zeven weken later om de leraar preventief te schorsen. Die maatregel is overigens nog niet in uitvoering. Vorige week werd de leraar door de school uitgenodigd om zich vanavond te komen verantwoorden met het oog op preventieve schorsing. Er is ook een tuchtonderzoek gestart.

Ook het parket is een tijdje geleden een onderzoek gestart. Volgens Patrick Vits, woordvoerder van het parket van Leuven, vond gisteren het verhoor van het jonge slachtoffer plaats. “Dat werd ook op video opgenomen door de jeugden sociale sectie van de politie van Tienen. Uit verder onderzoek zal moeten blijken of er meer van dergelijke incidenten geweest zijn. De feiten lijken in elk geval zo al zwaar te wegen.”

Als de leraar veroordeeld wordt voor slagen en verwondingen, riskeert hij een zwaardere straf dan bij een klassiek geval. "Er is hier sprake van verschillende verzwarende omstandigheden. Het slachtoffer is een minderjarige, die bovendien in een bijzondere lichaams- of geestestoestand verkeert, zoals de wet dat omschrijft. Daarenboven is er tussen leraar en leerling sprake van en gezagsfunctie. Dat zij drie afzonderlijke verzwarende omstandigheden", aldus Patrick Vits.

Inspectie

Vlaams minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke (sp.a) reageert geschokt op het incident. Hij vindt dat de school veel te traag heeft gereageerd. "Als het inderdaad zo lang duurt vooraleer de school optreedt tegenover de leraar in kwestie, dan is er natuurlijk iets mis met het beleid van die school", aldus Vandenbroucke.

DH

Meer informatie over lijfstraffen op scholen vindt u op de expertenpagina van John de Wit

(Beeld: vtm-nieuws)