ACV Limburg informeert seizoenarbeiders over rechten

Vrijgestelden en militanten van ACV-Limburg gaan deze zomer de boer op om buitenlandse arbeiders in de fruitteelt te informeren over hun rechten en over de cao’s in de sector. Dat maakten ACV-Limburg en ACV-Voeding en Diensten donderdag bekend in een sorteerloods van fruitbedrijf Bels in Brustem.

“Het gaat vooral om Poolse seizoensarbeiders. We trachten hen met een folder en een affichecampagne, opgesteld in drie talen, te bereiken. Daarnaast is er ook een Fruitfoon waar werknemers met hun vragen terechtkunnen,” zegt Ludo Istas.

JCr

Contacten met de Poolse vakbonden Solidarnosc en ZZPR hebben een aantal praktische afspraken rond de uitwisseling van informatie tussen beide landen opgeleverd. Maar de vakbond is er zich van bewust dat het moeilijk wordt om alle arbeiders op te sporen.

Vorig jaar waren in Zuid-Limburg 7.000 Poolse arbeiders aan de slag en nog eens 1.000 arbeiders uit andere Oost-Europese lidstaten. “Zij zijn gebonden aan de 65-dagenregeling, maar kunnen binnen die periode bij diverse werkgevers aan de slag,” besluit Johan Nelissen ACV.

JCr

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio