Verhalenfluisteraar spreekt Wellens dialect

Vrijdag wordt in Ulbeek de auto- en fietsroute “De Bokkenrijders achterna” geopend. Wie wil kan voor 5 euro een verhalenfluisteraar huren in hartje Ulbeek. Dit toestel leidt u met aangepaste teksten en muziek langs 13 plekjes in Wellen, waar in de achttiende eeuw de bokkenrijders van zich lieten spreken.

Paul Palmaerts

De verhalenfluisteraar is te huur in De Bottelarij, een gedeelte van de beschermde oude brouwerij Hayen aan het historische Dorpsplein van Ulbeek. In dit pand is het dienstencentrum AKSI gevestigd, dat ook een fietscafé met terras uitbaat.

“Toen we het gebouw kochten werden we meteen verliefd op zijn geschiedenis en heel speciaal op de geschiedenis van de bokkenrijders in Wellen en Ulbeek”, vertelt Ann Debock, zaakvoerder van AKSI. En zo ontstond het idee om iets met de oude verhalen te doen.

“Eerst hebben wij contacten gelegd met de toeristische en culturele dienst van de gemeente Wellen. Via het FDPO-project - een Europees initiatief voor plattelandsontwikkeling - en de gemeente hebben wij dan het project met de verhalenfluisteraar kunnen uitwerken.” Als fietser of automobilist kan je dankzij de verhalenfluisteraar de geschiedenis en legendes van de bokkenrijders opnieuw beleven.

Toneelvereniging

De verhalenfluisteraar is een MP4-toestelletje dat u via de routekaart ‘De Bokkenrijders achterna’ naar de verschillende plaatsen en bezienswaardigheden in Wellen en omgeving leidt waar de bokkenrijders in de achttiende eeuw actief waren. De teksten werden geschreven door Jef Vanhove van AKSI. “De bindteksten zijn in het AN gesproken en de typische legendes worden volks in het Wellense dialect verteld door mensen van de Wellense toneelvereniging”, zegt Jeannine Leduc, schepen van Cultuur. Voor de opnames zorgde radio VRW. Het MP4-toestelletje met gratis routekaart kan u voor 5 euro bij AKSI huren. De route wordt vrijdag om 11 uur officieel geopend.

Paul PALMAERTS

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio